ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Τα προβλήματα με τις ΗΠΑ θα λυθούν

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Τα προβλήματα με τις ΗΠΑ θα λυθούν
REUTERS/Kevin Lamarque

Την πεποίθησή του πως η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα επιλυθεί εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙμπραχίμ Καλίν.

Η κρίση οδήγησε την τουρκική λίρα σε «ελεύθερη πτώση», όμως ο Καλίν εμφανίζεται αισιόδοξος, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η Ουάσινγκτον πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες να επηρεάσει την τουρκική δικαιοσύνη.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε, επίσης, σε συνέντευξη Τύπου πως η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της, αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Άγκυρα. Η λίρα, που αφού έφθασε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου (1:7,24) σημείωσε άνοδο, θα συνεχίσει να ανακάμπτει, είπε.

Μπλόκο Τραμπ στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν επιδείξουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση μιας διπλωματικής διένεξης.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν συμπλήρωσε πως δεν έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε πως η Τουρκία θα λάβει θετική θέση ως προς τη διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα προκειμένου να διαφύγει από την πίεση του δολαρίου.

Τα αντίποινα Ερντογάν στις ΗΠΑ

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, η Άγκυρα ανακοίνωσε αύξηση των εμπορικών δασμών σε σειρά προϊόντων αμερικάνικης προέλευσης.

Στα προϊόντα στα οποία αυξήθηκαν οι δασμοί περιλαμβάνονται επιβατικά οχήματα, αλκοολούχα ποτά και ποικιλίες καπνού, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έκανε λόγο για «αντίποινα».

Συγκεκριμένα, τόνισε, μέσω twitter, πως η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, «σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ