ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ: Τουλάχιστον 48 νεκροί από βομβιστική επίθεση

Καμπούλ: Τουλάχιστον 48 νεκροί από βομβιστική επίθεση
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Omar Sobhani

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μπροστά από ένα εκπαιδευτικό κέντρο σε μια κυρίως σιιτική περιοχή, δυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε έπειτα από αρκετές εβδομάδες μιας σχετικής ηρεμίας στην Καμπούλ, ωστόσο την ευθύνη για προηγούμενες επιθέσεις σε σιιτικούς στόχους στην περιοχή έχει αναλάβει το ISIS.

Οι Ταλιμπάν, που εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών κέντρων τις τελευταίες εβδομάδες, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση.

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας ανέφερε πως 67 τραυματίες έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία της πόλης, εκτός των 48 νεκρών, αριθμός που προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο απωλειών μεταξύ των αμάχων φέτος.

Η επίθεση σημειώνεται καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση από μια επίθεση των Ταλιμπάν στην κεντρική πόλη Γκάζνι που είχε ως αποτέλεσμα πέντε ημέρες σφοδρών μαχών στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες άμαχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν.

Η επίθεση στην Γκάζνι, μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων στο Αφγανιστάν, πυροδότησε επικρίσεις εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνηση του Άσραφ Γάνι ότι είναι ανίκανη να προστατεύσει τη χώρα.

Με τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου να πλησιάζουν η κυβέρνηση ετοιμάζεται για περισσότερες επιθέσεις στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις, παρά το ότι οι ελπίδες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν αναζωπυρώθηκαν έπειτα από μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια της αργίας Άιντ αλ-Φιτρ τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ