ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε ο υγρός τάφος δεκάδων ναυτών του USS Abner Read

Βρέθηκε ο υγρός τάφος δεκάδων ναυτών του USS Abner Read
Φωτογραφία Αρχείου EPA/MC3 KENNETH ABBATE /US NAVY/HANDOUT

Το USS Abner Read, ένα αμερικάνικο αντιτορπιλικό με περισσότερα από 300 μέλη πληρώματος, έπλεε κοντά σε ένα νησί της επικρατείας της Αλάσκα στις 18 Αυγούστου του 1943, «κυνηγώντας» γιαπωνέζικα υποβρύχια. Περί τις 01:50 τα ξημερώματα, μία τεράστια έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η πρύμνη από το υπόλοιπο πλοίο και να βρεθούν στη θάλασσα περί τους 90 ναύτες. Περίπου 20 εξ αυτών διασώθηκαν, ένας έχασε τη ζωή του και 70 δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η ακριβής τοποθεσία των σορών τους παρέμενε μυστήριο έως και φέτος τον Ιούλιο, όταν ερευνητές ομάδας, που έφτιαξε η Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση, ξεκίνησαν το δύσκολο έργο του εντοπισμού της πρύμνης. Κάτι που κατόρθωσαν με τη χρήση εξελιγμένων εργαλείων.

Ο Daryl Weathers, μέλος του πληρώματος του USS Abner Read, δήλωσε έκπληκτος από την ανακάλυψη.

Ο 94χρονος σήμερα Weathers περιέγραψε πώς το πλήρωμα προσπάθησε να σώσει όσους έπεσαν στη θάλασσα μετά την έκρηξη, όμως, όπως είπε, υπήρχε διαρροή καυσίμων στο σημείο, γεγονός που έκανε την ανάσυρση τους πολύ δύσκολη.

«Γλιστρούσαν και δεν μπορούσαμε να τους κρατήσουμε», είπε στο CNNi. Το πλήρωμα έριξε μία βάρκα στο νερό και σωσίβια, όμως, οι καιρικές συνθήκες έκαναν τις προσπάθειες διάσωσης σχεδόν αδύνατες.

Η περιοχή του συμβάντος ήταν γνωστή, όμως οι ειδικοί επικεντρώθηκαν φέτος στον εντοπισμό της ναυαγισμένης πρύμνης. Τον Ιούλιο, τα σόναρ εντόπισαν το πιθανό σημείο στο οποίο βρισκόταν και ένα όχημα στάλθηκε για έρευνα.

«Εισήλθαμε σε μία εξερεύνηση νέας γενιάς», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Mark Moline, διευθυντής της Σχολής Ναυτικής Επιστήμης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουεαρ και συνιδρυτής του προγράμματος έρευνας.

«Νέοι αισθητήρες και εξελιγμένα υποβρύχια ρομπότ που μπορούν να στείλουν εικόνες σε πραγματικό χρόνο και να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις».

Η πρύμνη αναμένεται να «μιλήσει» μετά τις έρευνες των ειδικών και να «αποκαλύψει» πολλά μυστικά.

«Καθαγιασμένο έδαφος»

Η πρύμνη, μήκους 22 μέτρων και ύψους 5, και ο σοροί θα παραμείνουν εκεί όπου είναι, είπε ο Paul Taylor της Διοίκησης Ναυτικής Ιστορίας και Κληρονομιάς, εξηγώντας πως το εδάφος εκεί είναι «καθαγιασμένο». «Το Ναυτικό έχει μία μακρά παράδοση» για μέρη στα οποία άφησαν την τελευταία τους πνοή ναυτικοί, τόνισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ένα ταφικό μνημείο πολέμου.

Οι άντρες του USS Abner Read είναι μεταξύ των 72.000 Αμερικανών που εξαφανίστηκαν μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές.

Το πλήρωμα του αντιτορπιλικού, μετά το δυστύχημα, κατάφερε να διαδώσει το πλοίο, το οποίο τελικώς ρυμουλκήθηκε από το USS Bancroft. Στη συνέχεια έπλευσε στην Ουάσινγκτον, όπου επισκευάστηκε και εντός δύο μηνών ήταν και πάλι στη διάθεση του Ναυτικού.

Ένα γιαπωνέζικο βομβαρδιστικό το ναυάγησε τον Νοέμβριο του 1944.

Πνίγηκαν στα παγωμένα νερά

Ο Weathers θυμάται ακόμη όλα όσα διαδραματίστηκαν το μοιραίο εκείνο βράδυ. Παρακολουθούσε τα ραντάρ και η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο νησί Κίσκα.

Το αντιτορπιλικό αναζητούσε υποβρύχια και επιχειρούσε στην περιοχή για δύο ημέρες χωρίς να αντιμετωπίσει κάποια απειλή. Όταν σημειώθηκε η έκρηξη, το πλήρωμα θεώρησε πως χτυπήθηκε από κάποια τορπίλη και ετοιμαζόταν και για δεύτερο χτύπημα.

Ο Weathers δήλωσε τυχερός που ήταν σε υπηρεσία εκείνη την ώρα, καθώς η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στο σημείο όπου ήταν το κρεβάτι του.

«Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τα είχα καταφέρει», εξομολογήθηκε. Κατάφερε να σωθεί μετά βίας και στην τελευταία ναυμαχία του USS Abner Read.

«Τραυματίστηκα πολύ σοβαρά», ανέφερε, σημειώνοντας πως έπεσε λιπόθυμος και όταν ξύπνησε τα πάντα φλέγονταν, ακόμη και ο ίδιος. «Σκέφτηκα, καλύτερα να φύγω από εδώ» και ξεκίνησε να τρέχει.

Ένα άλλο μέλος του πληρώματος του έδωσε μορφίνη και ένας φίλος του του έδωσε ένα σωσίβιο. Τους επόμενους επτά μήνες παρέμεινε στο νοσοκομείο. Επανήλθε για να υπηρετήσει σε άλλο πλοίο, όμως μετά από λίγους μήνες τελείωσε ο πόλεμος.

Όπως είπε, τα επιβιώσαντα μέλη του πληρώματος διοργάνωναν συχνά συναντήσεις, όμως τα τελευταία 6-7 χρόνια έχουν σταματήσει λόγω γήρατος. Ο Weathers πιστεύει ότι ίσως είναι ο τελευταίος εν ζωή.

Resting spot for scores of WWII sailors, stern of ship found off Alaska, by Steve Almasy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ