ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Νεκρός πιθανότατα ο «μετρ» της κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών της Αλ Κάιντα

ΟΗΕ: Νεκρός πιθανότατα ο «μετρ» της κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών της Αλ Κάιντα
CNNi

Νεκρός είναι πιθανώς ο κατασκευαστής εκρηκτικών μηχανισμών της Αλ Κάιντα Ιμπραήμ αλ Ασίρι, ο άνθρωπος που κατά τις αμερικανικές αρχές κρύβεται πίσω από απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης με αεροσκάφος στο Ντιτρόιτ ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία παρουσιάζει στο CNNi, ο αλ Ασίρι -ένας από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες παγκοσμίως- μάλλον σκοτώθηκε στην Υεμένη πέρσι.

«Από τα μέσα του 2017, η οργάνωση έχει χάσει ηγετικά μέλη και στελέχη της λόγω των εκτεταμένων επιχειρήσεων στην Υεμένη» γράφει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι υπάρχουν αναφορές πως ο εν λόγω τρομοκράτης σκοτώθηκε στο δεύτερο μισό του 2017.

«Δεδομένης της παλαιότερης εμπλοκής του αλ Ασίρι σε επιθέσεις με αεροσκάφη, αυτό θα αποτελούσε ένα σοβαρό πλήγμα στην επιχειρησιακή ικανότητα της οργάνωσης» υπογραμμίζει επίσης η έκθεση, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο τρομοκράτης.

Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNNi ότι οι πληροφορίες για τα περί θανάτου του τρομοκράτη εξετάζονται.

Ο αμερικανικός στρατός και η CIA, σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις στην Υεμένη για να χτυπήσουν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα αλλά και άλλων οργανώσεων.

Επίσημα, ο αμερικανικός στρατός έχει ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε 131 αεροπορικές επιθέσεις στο 2017 και άλλες 34 φέτος.

Αναλυτές αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες για τον θάνατο του εν λόγω τρομοκράτη θα πρέπει να εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή και εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Και αυτό γιατί η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP) δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατό του ούτε έχει δημοσιοποιήσει νεκρολογία «πανηγυρίζοντας» το γεγονός ότι έγινε μάρτυρας.

Ο Aimen Dean, πρώην Βρετανός κατάσκοπος που είχε παρεισφρήσει στην αλ Κάιντα, δήλωσε στο CNNi ότι μέχρι να κυκλοφορήσει ο επικήδειος αυτός, οι αρχές θα πρέπει να θεωρούν ότι ο αλ Ασίρι είναι ζωντανός.

«Θα ήταν πολύ ασυνήθιστο να μην το κάνουν αυτό για υψηλόβαθμο στέλεχος όπως ο αλ Ασίρι, καθώς η ομάδα του στην Υεμένη δημοσιοποιεί τακτικά τέτοιες ανακοινώσεις» είπε ο ίδιος.

Η απόπειρα επίθεσης του 2009

Ο Σαουδάραβας Ιμπραήμ αλ Ασίρι ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από απόπειρα των τζιχαντιστών να ανατινάξουν αεροσκάφος στον ουρανό του Ντιτρόιτ ανήμερα τα Χριστούγεννα το 2009.

Κατάφερε, μάλιστα, να σχεδιάσει τη μικροσκοπική βόμβα που ήταν ραμμένη στο εσώρουχο του Νιγηριανού καμικάζι αυτοκτονίας Umar Farouk Abdulmutallab αλλά ευτυχώς δεν εξερράγη.

Μόνος τραυματίας ήταν ο ίδιος ο τρομοκράτης, που υπέστη εγκαύματα στα πόδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ