ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ληστρικές οι κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ληστρικές οι κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας
KCNA via REUTERS

Μετά από καιρό σιγής, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέστρεψε και κατήγγειλε τις «εχθρικές δυνάμεις» που είναι υπεύθυνες για τις «ληστρικές» κυρώσεις» εναντίον της χώρας.

Οι δηλώσεις του μεταδώθηκαν σήμερα από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Βόρεια Κορέας, την ώρα που η Ουάσινγκτον ζητεί να συνεχιστεί η διεθνής πίεση σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη, κατά την οποία δεσμεύθηκε να εργαστεί για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, μια ασαφής δήλωση που υπόκειται σε διαφορετικές ερμηνείες. Η Πιονγκγιάνγκ δεν προχώρησε σε κανένα επιβεβαιωμένο μέτρο και κατήγγειλε τις «μονομερείς» απαιτήσεις των ΗΠΑ και τις «μεθόδους τους που θυμίζουν γκάνγκστερ».

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ καλούν τις άλλες χώρες να συνεχίσουν μέσω των κυρώσεων να ασκούν τη μέγιστη πίεση στη Βόρεια Κορέα για να την αναγκάσουν να αποκηρύξει τα πυρηνικά και βαλλιστικά της προγράμματα.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε και πάλι την Τετάρτη οικονομικές κυρώσεις σε βάρος ρωσικών και κινεζικών επιχειρήσεων που κατηγορούνται ότι συνεχίζουν να έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα παρά το εμπάργκο σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις των ΗΠΑ για τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησής της

Με αφορμή την επίσκεψή του σε εργοτάξιο στην παραθαλάσσια περιοχή Γουονσάν-Κάλμα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε κατά των «εχθρικών δυνάμεων», τις οποίες κατηγόρησε ότι «θέλουν να καταπνίξουν τον κορεατικό λαό μέσω ληστρικών κυρώσεων και ενός εμπάργκο», όπως ανέφερε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ είναι αποφασισμένη να ενθαρρύνει αυτό που παρουσιάζει ως «μια νέα εποχή» στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει αποφύγει να επιτεθεί κατονομάζοντας συγκεκριμένα κάποια χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ