ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πρώην γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν

Πέθανε ο πρώην γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν
YOAN VALAT/ EPA

Σε ηλικία 80 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. 

Σε ένα Tweet, η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει: «Σήμερα θρηνούμε την απώλεια ενός σπουδαίου άνδρα, ενός ηγέτη, ενός οραματιστή».

Ποιος ήταν ο Κόφι Ανάν

Ο Κόφι Ανάν γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1938 στην Γκάνα.

Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων σε Γκάνα, ΗΠΑ και Ελβετία.

Το 1962 άρχισε να εργάζεται στον Ο.Η.Ε. ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη. Αφού υπηρέτησε το θεσμό από διάφορες διοικητικές θέσεις, ανέλαβε τη θέση του γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού την 1η Ιανουαρίου του 1997, διαδεχόμενος τον Αιγύπτιο, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Η θητεία του ανανεώθηκε τον Ιανουάριο του 2002 κι έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2006. Πρόκειται για τον δεύτερο Αφρικανό που κατόρθωσε να ανελιχθεί έως την υψηλότερη πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Ανάν κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποια από τα χειρότερα σκάνδαλα του διεθνούς σώματος, σε μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους, μετά την ίδρυσή του, το 1945.

Ο έβδομος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θεωρείτο από τους πιο ευέλικτους και καθολικά αναγνωρισμένους διπλωμάτες. Ενώ για την ανθρωπιστική του δράση τιμήθηκε, το 2001, με Νόμπελ Ειρήνης.

Ήταν παντρεμένος με τη Σουηδή δικηγόρο και καλλιτέχνη, Νάνε Ανάν και μαζί είχαν αποκτήσει τρία παιδιά.

Πέθανε σε νοσοκομείο της Βέρνης, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά, Άμα, Κότζο και Νίνα.

Το ίδρυμα Ανάν εξέδωσε ανακοίνωση στο Twitter, περιγράφοντάς τον ως «παγκόσμιο ηγέτη και βαθιά αφοσιωμένο διεθνιστή που αγωνίστηκε καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του για ένα πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ