ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ προτιμούν τις απειλές, εμείς την διπλωματία

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ προτιμούν τις απειλές, εμείς την διπλωματία
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Αιχμές κατά των ΗΠΑ άφησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τράμπ, ότι αρνείται να λάβει ειλικρινείς αποφάσεις προκειμένου να ξεπεραστεί ο διπλωματικός και οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι αντίθετα χρησιμοποιεί την ένταση προς όφελός του, ενόψει των επικείμενων μεσοπρόθεσμων εκλογών στις ΗΠΑ. 

«Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θέλουν να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα. Θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα ζητήματα ως προπαγάνδα στις επικείμενες εκλογές», τόνισε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του Τιμητικού Προξενείου της Σερβίας στη νότια επαρχία της Αττάλειας.

«Αλλά δεν έχουμε προβλήματα με τους Αμερικανούς πολίτες που έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει πραγματικά. Θα πρέπει να είναι ο λαός των ΗΠΑ που θα δώσει τη δέουσα απάντηση, όχι εμείς», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Παράλληλα, επέκρινε τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η Τουρκία τίθεται «κατά της πολιτικής της επιβολής» και ότι «προτιμά τη διπλωματία στην επίλυση των προβλημάτων», ενώ οι «ΗΠΑ προτιμούν τις απειλές».

«Τους είπα ότι δεν θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα και ότι χειραγωγούν τις εξελίξεις για τις εγχώριες πολιτικές τους ανησυχίες. Τους είπα ότι θέλουν να παρατείνουν αυτήν την κατάσταση μέχρι τις εκλογές, καθώς είναι αδύνατο να κατανοήσουμε τη στάση τους ενάντια σε μια τόσο εποικοδομητική στάση, όπως η δική μας», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσγλου δήλωσε επίσης ότι η κοινοπραξία της Lockheed Martin F-35 Lightning Joint Strike Fighter (JSF) θα συνεχιστεί καθώς η προσωρινή αναβολή της παράδοσης των μαχητικών «δεν θα επιφέρει ουσιαστικό περιορισμό».«Δεν είναι μια διαδικασία που μία από τις δύο πλευρές μπορεί να εγκαταλείψει λέγοντας ότι η Τουρκία πρέπει να βρεθεί εκτός συμφωνίας».

«Η Τουρκία μπορεί να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί πλέον αυτή τη συμφωνία, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ στο οποίο όλοι συνεργάζονται και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται έως την ολοκλήρωση του», σχολίασε ο Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγόρευσε προσωρινά την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 στην Τουρκία στις 13 Αυγούστου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ