ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: «Παγώνουν» οι μισθοί των βουλευτών για να μικρύνει το χάσμα πλούσιων-φτωχών

Νέα Ζηλανδία: «Παγώνουν» οι μισθοί των βουλευτών για να μικρύνει το χάσμα πλούσιων-φτωχών
EPA

«Παγώνουν» οι μισθοί των βουλευτών στη Νέα Ζηλανδία, έπειτα από απόφαση της πρωθυπουργού, Τζασίντα Άρντερν, η οποία έκρινε πως μια ενδεχόμενη αύξηση των αποδοχών τους δεν συμβαδίζει με την κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη αγορά εργασίας και θα είχε σαν αποτέλεσμα να διευρυνθεί το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

Σύμφωνα με την απόφαση της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού, που επέστρεψε πριν λίγο καιρό στα καθήκοντά της μετά την γέννηση του πρώτου της παιδιού, οι μισθοί των βουλευτών θα μείνουν σταθεροί ως τον Ιούλιο του 2019, ώστε να εξασφαλιστεί ο χρόνος που χρειάζεται για την εξεύρεση μιας πιο δίκαιης φόρμουλας που θα επιτρέψει μελλοντικές αυξήσεις.

Η Άρντερν ξεκαθάρισε, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πως η απόφασή της δεν ελήφθη στο πλαίσιο περικοπών, αλλά σε μια προσπάθεια να γίνει η Νέα Ζηλανδία ένα πιο δίκαιο έθνος. Είχε προηγηθεί η εισήγηση μιας ανεξάρτητης Αρχής για αύξηση της τάξης του 3% στους μισθούς των βουλευτών, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στη Νέα Ζηλανδία που διαμαρτύρονταν για τους μισθούς τους.

Σημειώνεται πως οι μισθοί των βουλευτών στη χώρα κυμαίνονται από 108.000 έως και 300.000 δολάρια, ενώ η πρωθυπουργός εισπράττει περί τις 300.000 δολάρια το χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ