ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ απέλασαν στη Γερμανία 95χρονο πρώην ναζί

Οι ΗΠΑ απέλασαν στη Γερμανία 95χρονο πρώην ναζί
Pixabay

Πρώην φύλακας στρατοπέδου των SS που ζούσε επί δεκαετίες στις ΗΠΑ συνελήφθη και απελάθη στη Γερμανία, έπειτα από αρκετά χρόνια διπλωματικών αντιπαραθέσεων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο 95χρονος -σήμερα- Jakiw Palij γεννήθηκε στην Πολωνία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1949. Έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα το 1957, λέγοντας ψέματα για την πραγματική του ταυτότητα για τον ρόλο του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δούλευε σε μια φάρμα και ένα εργοστάσιο στην πατρίδα του.

Το 2001, ο ίδιος παραδέχτηκε πως είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο των ναζί στην Πολωνία, το 1943. Την περίοδο εκείνη, περίπου 6.000 Εβραίοι κρατούμενοι εκτελέστηκαν στον συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Στο δικαστήριο ο Palij αρνήθηκε πως διέπραξε θηριωδίες και ισχυρίστηκε πως ο ίδιος όπως και άλλοι νεαροί Πολωνοί αναγκάστηκαν να δουλέψουν για τους Γερμανούς.

Το 2003 ανακλήθηκε η αμερικανική υπηκοότητά του και το αμέσως επόμενο έτος δικαστής διέταξε την απέλασή του, ωστόσο καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ήθελε να τον δεχτεί.

Τόσο χρόνια, ο Palij ζούσε σε μια ήσυχη γειτονιά, στο Κουίνς με την 86χρονη σύζυγό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ