ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρωθυπουργός

Αυστραλία: Αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρωθυπουργός
AAP/Mick Tsikas/via REUTERS

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ έχει χάσει την υποστήριξη των υπουργών του, αλλά και στελεχών του κόμματός του, των Φιλελευθέρων, όμως παρά τις αυξημένες πιέσεις που δέχεται για να παραιτηθεί, εκείνος αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Τέρνμπουλ κέρδισε οριακά την ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματός του που διεξήχθη την περασμένη Τρίτη, επικρατώντας με 48 ψήφους έναντι 35 του πρώην υπουργού Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον. Ο Ντάτον και άλλοι υπουργοί ζήτησαν σήμερα τη διεξαγωγή μιας δεύτερης ψηφοφορίας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα ότι αν λάβει επιστολή που θα φέρει την υπογραφή της πλειοψηφίας των βουλευτών του κόμματός του με την οποία θα ζητείται η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την ηγεσία των Φιλελευθέρων, τότε αυτός θα συγκαλέσει σύνοδο του κόμματος για την Παρασκευή το μεσημέρι (περίπου στις 05:00 ώρα Ελλάδος).

Αν σε αυτήν την σύνοδο που θα συγκαλέσει ψηφιστεί πρόταση με την οποία θα ζητείται η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την ηγεσία του κόμματος, αμφισβητώντας τη νίκη του, αυτός δεν θα θέσει υποψηφιότητα σε αυτήν.

"Αν περάσει η πρόταση (για μια νέα ψηφοφορία) θα την αντιμετωπίσω ως πρόταση δυσπιστίας και δεν θα είμαι υποψήφιος στην ψηφοφορία", δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ