ΚΟΣΜΟΣ

Αστεροειδής μεγαλύτερος από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας θα περάσει κοντά από τη Γη

Αστεροειδής μεγαλύτερος από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας θα περάσει κοντά από τη Γη
EPA/NASA/JPL-Caltech HANDOUT

Ένας τεράστιος αστεροειδής, το μέγεθος του οποίου εκτιμάται ότι είναι όσο δύο Boeing 747, αναμένεται να περάσει κοντά μεν, αλλά σε απόσταση ασφαλείας, από τη Γη την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις 29 Αυγούστου, ο αστεροειδής 2016 NF23 θα περάσει σε απόσταση 3 εκατομμυρίων μιλίων μακριά από τον πλανήτη μας, απόσταση που είναι ίση με 13 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης. Αν και η διέλευσή του δεν θα γίνει επικίνδυνα κοντά από τη Γη, βάσει πρωτοκόλλου επιβάλλεται η στενή παρακολούθησή του από τους ειδικούς.

Η διάμετρος του διαστημικού βράχου, που κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη των 32.400 χιλιομέτρων την ώρα, υπολογίζεται μεταξύ 70 έως 160 χιλιομέτρων, δηλαδή είναι μεγαλύτερος από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος παρακολουθεί στενά την πορεία του, όπως και εκείνη άλλων διαστημικών σωμάτων που κινούνται κοντά στη Γη, προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτά μπορούν να γίνουν απειλητικά.

Σε διάγραμμα του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA φαίνεται πώς η τροχιά του «διασταυρώνεται» με αυτήν της Γης, με τον αστεροειδή να έρχεται όλο και πιο κοντά στον πλανήτη μας, ενώ στις 29 Αυγούστου θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο.

jplnasa

ΔΗΜΟΦΙΛΗ