ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Παρίσι: Μάνα και αδελφή του δράστη οι δύο νεκροί-Ανάληψη ευθύνης από ISIS

Επίθεση στο Παρίσι: Μάνα και αδελφή του δράστη οι δύο νεκροί-Ανάληψη ευθύνης από ISIS
REUTERS/Philippe Wojazer

Η μητέρα και η αδελφή του δράστη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, οι δύο νεκροί από την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο προάστιο Τραπ του Παρισιού, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Πάντως οι γαλλικές Αρχές εκτιμούν πως πιο πιθανό είναι να πρόκειται για "διαταραγμένο" άτομο, παρά για  «κάποιον που είχε αναλάβει δέσμευση» έναντι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο νεαρός άνδρας, σκότωσε τα θύματά του στη μέση του δρόμου, τραυμάτισε σοβαρά ακόμη ένα άτομο και στη συνέχεια βρήκε καταφύγιο σε ένα σπίτι. Όμως λίγο αργότερα, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κρυψώνα του και καθώς κατευθυνόταν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, εκείνοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

«Η επιχείρηση της αστυνομίας τελείωσε. Ο δράστης “εξουδετερώθηκε” και είναι νεκρός», αναφέρουν οι τοπικές αρχές.

Το Ισλαμικό Κράτος, ισχυρίζεται με δήλωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης, Amaq, πως ο επιτιθέμενος ήταν «μαχητής του Ισλαμικού Κράτους», χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του.

Πάντως η ανακοίνωση αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προτού επιβεβαιωθεί ότι τα θύματα ήταν συγγενείς του επιτιθέμενου.

Την ώρα της επίθεσης φώναζε «Αλάχ Ακμπάρ», σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM, πληροφορία που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία μέχρι στιγμής.

Οι λόγοι πίσω από την επίθεση και το προφίλ του δράστη δεν είναι ακόμη γνωστοί και ερευνώνται, ενώ δικαστική πηγή δήλωσε πως δεν έχει ζητηθεί ακόμη από αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Γάλλος υπουργός Εσωτερικών: «Διαταραγμένος» ο δράστης της επίθεσης

Ο άνδρας που σκότωσε τη μητέρα του και την αδελφή του σήμερα στην Τραπ είχε «σημαντικά» ψυχιατρικά προβλήματα και το προφίλ του ταιριάζει περισσότερο με εκείνο ενός «διαταραγμένου» παρά με αυτό «κάποιου που είχε αναλάβει δέσμευση» έναντι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

«Ήταν μάλλον μια πλευρά (...) ανισορροπίας παρά κάποιος που είχε αναλάβει δέσμευση και που μπορούσε για παράδειγμα να ανταποκριθεί στις εντολές και οδηγίες τρομοκρατικών οργανώσεων και ιδιαίτερα του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)», δήλωσε ο Ζεράρ Κολόμπ από την Τραπ.

Η Τραπ είναι μια υποβαθμισμένη πόλη που βρίσκεται σε μια γενικά πλούσια περιοχή δυτικά του Παρισιού. Δεκάδες ριζοσπαστικοποιημένοι νέοι έχουν φύγει από την πόλη των περίπου 30.000 κατοίκων για τη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ