ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Παραπονέθηκε για τον θόρυβο σε τζαμί και κατέληξε στη φυλακή

Ινδονησία: Παραπονέθηκε για τον θόρυβο σε τζαμί και κατέληξε στη φυλακή
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Δικαστήριο της Ινδονησίας καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών γυναίκα η οποία παραπονέθηκε  για τον θόρυβο που έκαναν τα ηχεία σε τέμενος της περιοχής της.

Η Meiliana, όπως ονομάζεται η καταδικασθείσα, κρίθηκε ένοχη για την κατηγορία της βλασφημίας προς το Ισλάμ, και αποχώρησε από την δικαστική αίθουσα με χειροπέδες.

Ο συνήγορος της κατηγορούμενης, Ranto Sibarani, τόνισε πως θα καταθέσουν έφεση στην απόφαση, ενώ μία συντηρητική ομάδα της χώρας κατήγγειλε την ποινή ως «πολύ μικρή».

Η μέγιστη ποινή για κατηγορίες βλασφημίας είναι τα πέντε χρόνια.

Το συνταγματικό δίκαιο της Ινδονησίας εγγυάται την ελευθερία του λόγου και την ανεξιθρησκία, όμως τα τελευταία χρόνια είναι πολλές οι περιπτώσεις που μη μουσουλμάνοι διώκονται γιατί θεωρείται πως προσέβαλαν το Ισλάμ. Στην πλειονότητά τους αυτές οι υποθέσεις καταλήγουν με καταδίκη των κατηγορουμένων.

Από το 2004, όπως αναφέρει το ABC News, 147 άτομα έχουν καταδικαστεί για την κατηγορία της βλασφημίας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι καταδίκες, όμως, έχουν μειωθεί επί των ημερών του προέδρου Joko "Jokowi" Widodo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ