ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση Ε.Ε. στην Ιταλία: Οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά

Απάντηση Ε.Ε. στην Ιταλία: Οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά
REUTERS/Stefano Rellandini

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως οι απειλές δεν οδηγούν «πουθενά» απαντώντας σε ένα τελεσίγραφο του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο για την κατανομή των προσφύγων και μεταναστών που έχουν αποκλειστεί σε πλοίο που βρίσκεται σε λιμάνι της Σικελίας.

«Στην Ευρώπη, οι απειλές δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Ήκιστα εποικοδομητικά σχόλια δεν βοηθούν και μας απομακρύνουν από μια λύση», υπογράμμισε επίσης.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τις απειλές του ντι Μάιο, προτιμώντας «γενικής φύσεως» παρατηρήσεις. «Όπως έχουμε εξηγήσει τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την επίλυση της κατάστασης», πρόσθεσε.

«Άρα η εξεύρεση μιας λύσης για τα άτομα που βρίσκονται πάνω στο σκάφος είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, εκεί επικεντρωνόμαστε και νομίζουμε επίσης πως είναι εκεί που πρέπει να επικεντρωθούν όλοι», είπε ακόμη ο Βίντερσταϊν.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, που είναι επίσης επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρια (MSS) έδωσε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή (σήμερα) στην ΕΕ προκειμένου να εξεύρει μια λύση για την κατανομή σε άλλα κράτη μέλη περίπου 170 προσφύγων και μεταναστών που είναι τώρα αποκλεισμένοι στο λιμάνι της Κατάνιας στη Σικελία πάνω στο σκάφος Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής.

Απείλησε επίσης ότι δεν θα καταβάλει την ετήσια συμβολή της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ που ανέρχεται σε «20 εκατομμύρια ευρώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ