ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια για τον «επικίνδυνο» αστεροειδή που θα περάσει κοντά από τη Γη

Η αλήθεια για τον «επικίνδυνο» αστεροειδή που θα περάσει κοντά από τη Γη
Φωτογραφία αρχείου ESO/M. Kornmesser / HANDOUT

Στη διαστημική μας… γειτονιά αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο αστεροειδής 2016 NF23, με συνωμοσιολόγους ανά τον κόσμο να προχωρούν στις δικές τους προειδοποιήσεις παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων.

Ο αστεροειδής «ταξιδεύει» με ταχύτητα μεγαλύτερη των 32.000 χλμ/ώρα και όντως θα περάσει… κοντά από τον πλανήτη μας.

Πόσο πιθανό, όμως, είναι να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας; Τι γνωρίζουμε για τον αστεροειδή; Και πώς μεταφράζεται σε… αριθμούς το «κοντά»;

Τι είναι το διαστημικό αυτό αντικείμενο;

Όπως γράφει η εφημερίδα «The Independent» ο NF23 είναι ένας σχετικά μεγάλος αστεροειδής που κατά τη ΝASA θα κάνει ένα «κοντινό πέρασμα» από τη Γη στις 29 Αυγούστου.

Πρόκειται για έναν αστεροειδή Ατών, όπως ονομάζεται η «οικογένειά» του, επειδή η τροχιά του πλησιάζει τη διαστημική μας γειτονιά.

Πόσο μεγάλος είναι;

Και ποιο είναι το μέγεθός του; Ορισμένοι τον παρομοίασαν με την Πυραμίδα του Χέοπα ή το Κολοσσαίο ενώ άλλοι με ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο.

Η NASA υπολογίζει ότι ο αστεροειδής έχει διάμετρο 70 έως 160 μέτρων. Σε περίπτωση που η διάμετρός του πλησιάζει τα 160 μέτρα, τότε αυτό σημαίνει ότι όντως είναι σχεδόν το ίδιο μεγάλος με την Πυραμίδα του Χέοπα.

Θα συγκρουστεί με τον πλανήτη μας;

Όχι. Η NASA τον περιγράφει ως «πιθανώς επικίνδυνο» επειδή θα περάσει από απόσταση 4,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Η Γη έχει διάμετρο περί τα 12.742 χλμ και η NASA χαρακτηρίζει ως «πιθανώς επικίνδυνο» οποιοδήποτε διαστημικό αντικείμενο πλησιάζει τον πλανήτη μας σε απόσταση μικρότερη των 7,4 εκατ. χιλιομέτρων.

Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν άλλοι αστεροειδείς, που αναμένεται να πλησιάσουν πολύ πιο κοντά από τη Γη τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, θα είναι αρκετά μικρότεροι, με διάμετρο περίπου έξι μέτρων.

Στο παρελθόν, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις της, δεν υπάρχει κανένας αστεροειδής που να απειλεί να συγκρουστεί με τον πλανήτη τα επόμενα 100 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ