ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Πηγή ντροπής για την εκκλησία οι υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων

Πάπας Φραγκίσκος: Πηγή ντροπής για την εκκλησία οι υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
REUTERS/Stefano Rellandini

«Ντροπή» για την καθολική κοινότητα χαρακτήρισε ο πάπας Φραγκίσκος τις «απεχθείς», όπως είπε, υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων από κληρικούς.

Ο πάπας έφτασε σήμερα, Σάββατο, το πρωί στην Ιρλανδία στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα, την ώρα που η ρωμαιοκαθολική εκκλησία κλονίζεται από τον αντίκτυπο των αποκαλύψεων.

«Δεν μπορώ να παραβλέψω το μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ιρλανδία από την κακοποίηση νέων από μέλη της εκκλησίας, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με το έργο της προστασίας και εκπαίδευσής τους», είπε ο ποντίφικας κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής που είχε προετοιμαστεί προς τιμήν του και στην οποία συμμετείχαν και θύματα κακοποίησης.

Ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε πως η αποτυχία των εκκλησιαστικών Αρχών, να «αντιμετωπίσουν καταλλήλως αυτά τα απεχθή εγκλήματα, έχει, δικαίως, προκαλέσει την οργή και παραμένει πηγή πόνου και ντροπής για την καθολική κοινότητα».

Η τελευταία επίσκεψη Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην Ιρλανδία έγινε το 1979, όταν τα διαζύγια και η αντισύλληψη θεωρούνταν παράνομα, έκτοτε, όμως, η χώρα έχει αλλάξει άρδην.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ