ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ - Μακέιν: Σχέσεις οργής έως το τέλος

Τραμπ - Μακέιν: Σχέσεις οργής έως το τέλος
REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

«Τα θερμά μου συλλυπητήρια και σεβασμό στην οικογένεια του γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Οι καρδιές μας και οι προσευχές μας είναι μαζί σας!»: Δεν ήταν το μήνυμα που θα περίμεναν ούτε οι ορκισμένοι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ για έναν βετεράνο πολέμου, πρώην υποψήφιο πρόεδρο, επί τρεις και πλέον δεκαετίες δημόσιο λειτουργό, κοινής αποδοχής Ρεπουμπλικανό. Το τυπικό συλλυπητήριο μήνυμα και, μάλιστα, μέσω Twitter του Ντόναλντ Τραμπ για τον Τζον Μακέιν ήταν απλώς η «ταφόπλακα» μιας ταραγμένης σχέσης δεκαετιών

Η κόντρα των δύο ανδρών δεν ήταν κρυφή και μετρούσε χρόνια – πολλά περισσότερα πριν τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία.

«Αιχμαλωτίστηκε. Το να είσαι αιχμάλωτος σε κάνει ήρωα; Δεν ξέρω, δεν είμαι και τόσο σίγουρος…» έλεγε το 1999 ο Τραμπ, σε συνέντευξή του στον Νταν Ράδερ για τη στρατιωτική θητεία του Μακέιν στον Πόλεμο του Βιετνάμ. 15 χρόνια μετά, ο Τραμπ είχε πια σιγουρευτεί: «Δεν είναι ήρωας πολέμου. Δεν είναι ήρωας πολέμου γιατί είχε αιχμαλωτιστεί. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν ήταν αιχμάλωτοι», είχε πει το 2015.

Τζον Μακέιν: Η ζωή και το τέλος του

Το 1967, το καταδιωκτικό του Πολεμικού Ναυτικού που πιλοτάριζε ο Μακέιν επλήγη από πύραυλο. Εκείνος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, αιχμαλωτίστηκε, κρατήθηκε στη φυλακή για πέντε χρόνια, υπέστη βασανιστήρια και αρνήθηκε να αφεθεί ελεύθερος έως ότου απελευθερώνονταν όσοι είχαν συλληφθεί πριν από εκείνον.

GettyImages 51039837

Ο Τζον Μακέιν σε νοσοκομείο του Ανόι, τον Νοέμβριο του 1967. Τα τραύματά του από την πτώση, τα βασανιστήρια και την ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη του «κληροδότησαν» μόνιμη αναπηρία και στα δύο χέρια τα οποία δεν μπορούσε να σηκώσει πάνω από το ύψος των ώμων – Getty Images

Η προσωπική αυτή κόντρα «σιγόκαιγε» και, με την ανακοίνωση της προεδρικής υποψηφιότητας Τραμπ, ξέσπασε.

Ο Τζον Μακέιν, Ρεπουμπλικανός με εμπειρία, διασυνδέσεις και επιρροή, είχε αποσύρει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα Τραμπ, λίγο μετά την δημοσιοποίηση ηχητικού ντοκουμέντου όπου ο σημερινός πρόεδρος κόμπαζε πως θώπευε τις γυναίκες χωρίς τη συναίνεσή τους.

Το 2017, σε συνέντευξή του, είχε επικρίνει εντόνως τους Αμερικανούς με οικονομική επιφάνεια που, μέσω πληρωμένων ιατρικών γνωματεύσεων, απέφευγαν τις στρατιωτικές θητείες τους, σε βάρος των φτωχών συμπατριωτών τους. «Μία πτυχή της σύγκρουσης, παρεμπιπτόντως, την οποία δεν αποδέχομαι, είναι ότι επιστρατεύσαμε τα κατώτερα εισοδήματα της Αμερικής, ενώ τα ανώτερα βρήκαν έναν γιατρό, ο οποίος υποστήριζε πως είχαν οσφυαλγία» δήλωνε στο C-Span ο Τζον Μακέιν, χωρίς να κατονομάζει, βεβαίως, τον πρόεδρο, ο οποίος, ωστόσο είναι γνωστό πως λόγω «οσφυαλγίας» απέφυγε την επιστράτευση για περισσότερο από έναν χρόνο.

Εκτός των επικρίσεων πλείστες φορές για τη στάση του στο μεταναστευτικό και τα «fake news», ο Μακέιν είχε επανειλημμένως κατηγορήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για συμπαιγνία με τη Μόσχα κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016 ενώ προσφάτως είχε καταγγείλει ως μια «από τις πιο ντροπιαστικές εμφανίσεις Αμερικανού προέδρου στην πρόσφατη ιστορία», όταν κατά κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ – Πούτιν στο Ελσίνκι, ο πρώτος δεν ζήτησε το λόγο από το δεύτερο για την την πιθανολογούμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016.

2018 08 26T002815Z 932340900 RC1291524820 RTRMADP 3 USA MCCAIN

Παρότι αρχικά αντιμετώπισε με δυσπιστία την εκτόξευση του Κινήματος του Τσαγιού (Tea Party), έκανε την πιο προβεβλημένη εκπρόσωπό του αντιπρόεδρο το 2008, όταν εκείνος ως υποψήφιος των Ρεπουμπικανών, έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα - REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Αυτό, όμως, που ποτέ δεν ξέχασε και, πολύ περισσότερο δε συγχώρεσε, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκείνη η κίνηση του χεριού του γερουσιαστή της Αριζόνας κατά της κατάργησης του περίφημου Obamacare – που, ουσιαστικά, τορπίλιζε την εκπλήρωση της πιο φιλόδοξης και πολυδιαφημισμένης προεκλογικής δέσμευσης του Ντόναλντ Τραμπ. Έκτοτε, ακόμη και μετά τη διάγνωση της επιθετικής μορφής καρκίνου στον εγκέφαλο, ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτός από την απαξίωση για το στρατιωτικό παρελθόν του Μακέιν, φρόντιζε – πολλές φορές όχι ευθέως, απλώς «φωτογραφίζοντάς» τον – να υπενθυμίζει στους οπαδούς του ποιος έδωσε την «χαριστική» ψήφο σε εκείνη την συντηρητική ανταρσία κατά της αντικατάστασης του νόμου - «ναυαρχίδας» της διοίκησης Ομπάμα.

Τη σχέση οργής μεταξύ των δύο είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Μακέιν εσχάτως, με την επιθυμία να μην παρευρεθεί ο ένοικος το Λευκού Οίκου στην κηδεία του.

Κόντρα στην άγραφη παράδοση του Λευκού Οίκου

Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, πάντως, φέρεται να απέρριψε τη δημοσιοποίηση μιας ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου η οποία θα απέτιε φόρο τιμής στον ηρωισμό του εκλιπόντα ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή, προτιμώντας αντ’αυτής ένα σύντομο, χλιαρό, αρκούντως τυπικό συλλυπητήριο μήνυμα στη ροή της προσωπικής σελίδας του στο Twitter.

Το απρόθυμο αυτό μήνυμα όχι μόνο ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την άγραφη πολιτική παράδοση του Λευκού Οίκου που επιτάσσει την έκδοση θερμών ανακοινώσεων, στην περίπτωση διακεκριμένων εκλιπόντων αλλά προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών, πολιτικών και μη προσώπων, στα social media, τη στιγμή που πρώην πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένων εξ ορισμού πολιτικών αντιπάλων του Μακέιν, έδιναν στη δημοσιότητα εγκάρδιες ανακοινώσεις με τις οποίες του απέτιαν φόρο τιμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ