ΚΟΣΜΟΣ

Η Β.Κορέα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για κατάρρευση των συζητήσεων αποπυρηνικοποίησης

Η Β.Κορέα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για κατάρρευση των συζητήσεων αποπυρηνικοποίησης
EPA/KCNA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας με επιστολή του προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, όπως αναφέρει το CNNi.

Το αμερικανικό δίκτυο, επικαλούμενο πληροφορίες από τρεις πηγές με γνώση επί των διαπραγματεύσεων, αναφέρει πως μέσω της επιστολής το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία των συζητήσεων.

Συγκεκριμένα γράφει: «οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη έτοιμες να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες της Βόρειας Κορέας αναφορικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την υπογραφή μίας συνθήκης ειρήνης».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν εκφράσει καμία διάθεση να αντικαταστήσουν το σύμφωνο ειρήνης που υπεγράφη για τον τερματισμό του Κορεατικού Πολέμου με μία δεσμευτική συνθήκη, η οποία απαιτεί την έγκριση των δύο τρίτων της αμερικάνικης Γερουσίας.

Αν δεν μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός και οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών καταρρεύσουν, τότε η Πιονγκγιάνγκ ίσως επιστρέψει «στις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές», σημείωσε μία από τις πηγές.

Η Washington Post είχε αποκαλύψει την ύπαρξη της επιστολής, σημειώνοντας πως αποστολέας της ήταν ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, πρώην επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βόρειας Κορέας.

Η εφημερίδα, όμως, δεν μπόρεσε να διευκρινίσει το πώς έφτασε η επιστολή στα χέρια του επικεφαλής της αμερικάνικης διπλωματίας. Ίσως, όπως σημείωνε η WP, είχε σταλεί με κάποια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

«Πριν και μετά την ανάληψη της θέσης του υπουργού Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο έδειξε πως τον ενδιαφέρει περισσότερο να επικοινωνεί, μέσω μυστικών διαύλων, με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, από το να επικοινωνεί με τον ομόλογό του, Ρι Γιονγκ Χο», αναφέρει πηγή στο CNNi.

Με πληροφορίες από: North Korea warns Pompeo denuclearization talks are 'at stake,' sources say, by Will Ripley and Euan McKirdy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ