ΚΟΣΜΟΣ

#SaveHoney: Κραυγή αγωνίας για το εγκαταλελειμμένο δελφίνι σε ενυδρείο της Ιαπωνίας

#SaveHoney: Κραυγή αγωνίας για το εγκαταλελειμμένο δελφίνι σε ενυδρείο της Ιαπωνίας
PEACE/Handout via REUTERS

Κραυγή αγωνίας από απλούς πολίτες αλλά και ακτιβιστές για τη σωτηρία ενός δελφινιού και δεκάδων πιγκουίνων που έχουν εγκαταλειφθεί σε ένα έρημο ενυδρείο στην Ιαπωνία από τις αρχές του έτους.

Το θηλυκό δελφίνι, με το όνομα Honey, αιχμαλωτίστηκε το 2005, κοντά στο Ταΐτζί, μία πόλη-λιμάνι, γνωστή για το κυνήγι δελφινιών που διεξάγεται εκεί κάθε χρόνο και αποτέλεσε θέμα του ντοκιμαντέρ "The Cove" που κέρδισε το Όσκαρ το 2009. Η προβολή της ταινίας και το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε, ακολουθήθηκε από πλήθος διαμαρτυριών για το αιματηρό κυνήγι των δελφινιών αλλά και για την πρακτική που ακολουθούν τα ενυδρεία της χώρας για να αποκτήσουν τα έξυπνα θαλάσσια θηλαστικά.

Οι συγκλονιστικές εικόνες του ντοκιμαντέρ έφεραν στο φως με τον πλέον τραγικό τρόπο το κυνήγι των συγκεκριμένων ζώων, πολλά από τα οποία αιχμαλωτίζονται με σκοπό να πωληθούν σε θαλάσσια πάρκα, ενώ άλλα θανατώνονται για το κρέας τους. Οι αντιδράσεις και η κριτική ήταν σε τέτοιο βαθμό έντονες που η Ένωση Ζωολογικών Κέντρων και Ενυδρείων της Ιαπωνίας αναγκάστηκε να συμφωνήσει ότι θα σταματήσει να αγοράζει δελφίνια που προέρχονται από αυτή τη βάρβαρη πρακτική.

Το θαλάσσια πάρκο Inubosaki στην πόλη Choshi, ανατολικά του Τόκιο, έκλεισε τον περασμένο Ιανουάριο, με τους διαχειριστές του να επικαλούνται μείωση των επισκεπτών μετά τον σεισμό του 2011 και την πυρηνική κρίση που ακολούθησε μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Έκτοτε, η Honey και 46 πιγκουίνοι, μαζί με εκατοντάδες άλλα ζώα, κυρίως ψάρια και ερπετά, παραμένουν αιχμάλωτοι στο ενυδρείο. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να τους παρέχουν τροφή, αλλά φωτογραφίες και βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ομάδες ακτιβιστών φανερώνουν μια δραματική εικόνα.

Σε αυτές φαίνεται η Honey να κολυμπά σε μια μικροσκοπική πισίνα, σε μια άδεια εγκατάσταση, ενώ οι πιγκουίνοι, καλυμμένοι από σκόνη σκαρφαλώνουν σε ένα κτίριο που μοιάζει υπό κατάρρευση, δίπλα σε ένα σωρό από συντρίμμια.

«Η Honey είναι το σύμβολο που αναδεικνύει τα προβλήματα των θαλάσσιων πάρκων και του κυνηγιού των δελφινιών», λέει ο υπεύθυνος μιας οργάνωση για τα Δικαιώματα των Ζώων και προσθέτει πως όταν η ομάδα του επισκέφθηκε την εγκατάσταση, το θηλυκό δελφίνι έδειχνε σημάδια άγχους, βουτώντας το κεφάλι της στο νερό και βγάζοντάς το έξω από αυτό με μεγάλη αδυναμία.

Η είδηση της εγκατάλειψης των ζώων στο θαλάσσιο πάρκο έκανε γρήγορα τον γύρο του κόσμου και οι αναρτήσεις στα social media με το #Save Honey είναι εκατοντάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ