ΚΟΣΜΟΣ

Καφές τέλος στα σχολεία της Νότιας Κορέας

Καφές τέλος στα σχολεία της Νότιας Κορέας
EPA/JAGADEESH NV

Σε μία συντονισμένη προσπάθεια προώθησης ενός υγιέστερου τρόπου ζωής για τους μαθητές, ηκυβέρνηση της Νότιας Κορέας απαγόρευσε την πώληση καφέ στα σχολεία της χώρας.

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων, έως τις 14 Σεπτέμβρη θα έχει σταματήσει η πώληση καφέ ή προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη στα σχολικά κυλικεία ή τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

«Η αναθεώρηση αυτή έχει στόχο την προώθηση υγιών διατροφικών προτύπων για τα παιδιά και τους εφήβους», τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου.

Η αλλαγή αυτή γίνεται πλαίσιο μίας ευρύτερης επίσημης εκστρατείας που στόχο έχει να αποθαρρύνει την κατανάλωση θερμιδογόνων φαγητών και ποτών αλλά και καφεϊνούχων προϊόντων.

Από πού έρχεται ο καφές που πίνουμε; (infographic)

Πολλοί μαθητές, στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στον εξαιρετικά απαιτητικό εκπαιδευτικό σύστημα της Νότιας Κορέας, καταναλώνουν ποσότητες καφέ ή ενεργειακών ποτών. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό τους προκαλεί υπερδιέγερση, νευρικότητα, ταχυπαλμίες, διαταραχές ύπνου, ζάλη και άλλα συμπτώματα που κάθε άλλο παρά σε παιδιά θα έπρεπε να εκδηλώνονται.

Επιπλέον, άλλο ένα σοβαρό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει σχετικά νωρίς η κυβέρνηση είναι η παιδική παχυσαρκία, αφού μόνο το 2016, το 17% των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου (12% περισσότεροι σε διάστημα μίας δεκαετίας) ήταν παχύσαρκο.

Της απαγόρευσης καφέ είχε προηγηθεί ο περιορισμός στην κατανάλωση ενεργειακών ποτών αλλά και ο έλεγχος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις για φαστ φουντ, σνακ με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Euromonitor, οι Νοτιοκορεάτες καταναλώνουν κατά μέσο όρο 181 κούπες καφέ, ετησίως – που τους καθιστά τους πιο «θεριακλήδες» στην Ασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ