ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Επεκτείνεται η δικαστική έρευνα σε βάρος του Ματέο Σαλβίνι

Ιταλία: Επεκτείνεται η δικαστική έρευνα σε βάρος του Ματέο Σαλβίνι
REUTERS/Massimo Pinca

Επεκτείνεται για δυο ακόμη αδικήματα η έρευνα σε βάρος του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, την οποία ξεκίνησε η εισαγγελία του Ακράγαντα σχετικά με τους μετανάστες που έμειναν μπλοκαρισμένοι για πάνω από δέκα ημέρες στο πλοίο Diciotti, όπως διέρρευσε στον ιταλικό τύπο.

Αρχικά, είχε γίνει αναφορά σε παράνομη σύλληψη, κατάχρηση εξουσίας και περιορισμό της ατομικής ελευθερίας. Τώρα, ερευνάται και η τυχόν διάπραξη των αδικημάτων περιορισμού ατομικής ελευθερίας με στόχο τον εξαναγκασμό και άρνησης εφαρμογής της προβλεπόμενης διαδικασίας.

«Σήμερα ανακάλυψα ότι η έρευνα αφορά δυο ακόμη αδικήματα. Για εμένα, όμως, πρόκειται για μετάλλια», τόνισε ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα.

Όπως διαρρέει, η επέκταση της έρευνας οφείλεται στο ότι οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ο Σαλβίνι παρεμπόδισε για σειρά ημερών την αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων, με στόχο να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δοθεί πράσινο φως στην ανακατανομή των διασωθέντων. Παράλληλα, οι δικαστικοί πιστεύουν ότι ο Ιταλός υπουργός δεν υπέδειξε το λιμάνι της Κατάνης (όπου τελικά αποβιβάστηκαν οι 177 διασωθέντες), ως «ασφαλές λιμάνι», αλλά ως απλό τεχνικό σταθμό ανεφοδιασμού.

«Αλλάζουν τον ποινικό κώδικα εξαιτίας του υπουργού εσωτερικών. Ωραία, διεκδικώ το ότι εξεβίασα την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε σε ειρωνικό τόνο ο γραμματέας της Λέγκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ