ΚΟΣΜΟΣ

Μία τρισδιάστατα εκτυπωμένη καρδιά που υπόσχεται επανάσταση στην προληπτική ιατρική

Μία τρισδιάστατα εκτυπωμένη καρδιά που υπόσχεται επανάσταση στην προληπτική ιατρική
REUTERS/Ralph Orlowski

«Οπλισμένος» με… ποντίκι αντί για νυστέρι, ο καρδιολόγος Μπέντζαμιν Μέντερ τοποθετεί προσεκτικά τα ηλεκτρόδια σε μία παλλόμενη, τρισδιάστατα εκτυπωμένη καρδιά

Χρησιμοποιώντας αυτό το «ψηφιακό καρδιακό δίδυμο» που μιμείται επακριβώς τη λειτουργία της αληθινής καρδιάς ενός καρδιοπαθούς, ο Μέντερ μπορεί να διαπιστώσει αν ο βηματοδότης αποδειχτεί αποτελεσματικός ή όχι στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας του ασθενούς 7497, αποφεύγοντας έτσι το χειρουργείο.

Η τρισδιάστατα εκτυπωμένη αυτή καρδιά που κατασκευάστηκε από την Siemens Healthineers είναι άλλη μία τρανή επιβεβαίωση τού ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ήδη βασικό εργαλείο της επιστήμης, στις διαγνώσεις ακριβείας και την προληπτική ιατρική.

Με τους προϋπολογισμούς της υγειονομικής περίθαλψης ολοένα και πιο «σφικτούς», οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης εξασφαλίζουν έγκαιρη διάγνωση που συνεπάγεται την αποφυγή των μη απαραίτητων, κοστοβόρων και επώδυνων χειρουργείων και, ως εκ τούτου, στην εξοικονόμηση χρόνου, πόνου και χρήματος.

2018 08 31T073217Z 1490924844 RC1657735560 RTRMADP 3 HEALTHCARE MEDICAL TECHNOLOGY AI

REUTERS/Ralph Orlowski

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική τεχνολογία θα είναι προσεχώς αναντικατάστατη, αφού δεν θα δημιουργεί μόνο μοντέλα διάγνωσης αλλά θα προβλέπει με ακρίβεια την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, σε ορίζοντα ημερών αλλά και χρόνων.

«Φανταστείτε πως στο μέλλον, θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε εβδομάδες ή και μήνες πριν, ποιοι ασθενείς θα νοσήσουν, πώς ένας συγκεκριμένος ασθενής θα ανταποκριθεί σε συγκεκριμένη θεραπεία και ποιοι ασθενείς θα έχουν τη μεγαλύτερη ιατρική πρόοδο. Όλο αυτό θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στην ιατρική», επισημαίνει ο Μέντερ, καρδιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης.

Για να ελέγξει τη νέα αυτή τεχνολογία, η ομάδα του Μέντερ δημιούργησε 100 ψηφιακές καρδιές ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, για μία δοκιμαστική περίοδο έξι χρόνων.

Μέχρι στιγμής, η Siemens Healthineers έχει δημιουργήσει μία πελώρια βάση δεδομένων άνω των 250 εκατομμυρίων εικόνων, σχολίων και στοιχείων, πάνω στα οποία θα βασιστούν οι νέοι αλγόριθμοι της ψηφιακής καρδιάς.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ