ΚΟΣΜΟΣ

«Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν»: Η εβδομαδιαία εκπομπή για τη ζωή και το έργο του Ρώσου προέδρου

«Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν»: Η εβδομαδιαία εκπομπή για τη ζωή και το έργο του Ρώσου προέδρου
Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Η ρωσική κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας εκπομπής με τίτλο «Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν» από 1η Σεπτεμβρίου και η οποία θα έχει θέμα τη ζωή και το έργο του Ρώσου προέδρου.

Στην πρώτη εκπομπή η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου, οι συντελεστές της εκπομπής εκθείαζαν τον Ρώσο πρόεδρο για την καλή φυσική του κατάσταση, το φορτωμένο πρόγραμμα εργασίας, την αγάπη του για τα παιδιά και την παρέμβαση που έκανε με τον τηλεοπτικό του διάγγελμα για το νομοσχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης που προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης η οποία είχε σκοπό να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην ρωσική κοινωνία.

Η εκπομπή ανακοινώθηκε από το κανάλι «Ρωσία-1» την παραμονή της προβολής της, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο της, για το κάθε πότε θα προβάλλεται και ποιος θα είναι ο παρουσιαστής.

Στη συνέχεια όμως διευκρινίστηκε ότι κάθε εβδομάδα ο παρουσιαστής Βλαντίμιρ Σολοβιόφ και οι προσκεκλημένοι του θα μιλούν για το έργο και τον τρόπο με τον οποίο ξεκουράζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος εμφανίσθηκε στην πρώτη εκπομπή περιέγραψε την εκπομπή ως μια προσπάθεια να δείξουν πως περνάει την εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας.

2018 08 27T160255Z 253848629 RC1F82122B90 RTRMADP 3 RUSSIA PUTIN


Πηγή: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Ο παρουσιαστής της εκπομπής Σαλαβιόφ, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ήταν αρκετά φορτωμένο, αφού βρέθηκε στο Κεμέροβο, το Νοβοσιμπίρσκ, τη Μόσχα και το Σότσι.

Στην πρώτη αυτή εκπομπή ο Σαλαβιόφ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο τηλεοπτικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου για το νομοσχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης που προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, λέγοντας ότι την απόφαση για το τηλεοπτικό διάγγελμα την πήρε μόνος του ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μόνο τους έγραψε και το κείμενο του διαγγέλματος.

Ρωσία: Διάγγελμα Πούτιν για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Η εβδομαδιαία αυτή εκπομπή για τον Ρώσο πρόεδρο, έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις και ερωτηματικά, για τους λόγους που αποφασίστηκε η προβολή της. Ένα μάλιστα από τα ερωτηματικά αυτά, που τέθηκε και στον εκπρόσωπο τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, είναι αν ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμμετέχει στην εκπομπή αυτή.

«Ο πρόεδρος δεν έχει κανένα σχέδιο να συμμετάσχει», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του Πεσκόφ.

Στο ερώτημα αν η εκπομπή θα προβάλλεται συστηματικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης και όχι του Κρεμλίνου».

Δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει την εκπομπή. «Για 'μας σημασία έχει τα όσα λέγονται για τον πρόεδρο, για το πρόγραμμα του να είναι σωστά, χωρίς στρεβλώσεις και να είναι πλήρη. Νομίζω ότι αυτό γίνεται. Αλλά σε ότι αφορά, το αν αρέσει ή δεν αρέσει (η εκπομπή), αυτό είναι κάτι που θα το πει ο τηλεθεατής και η εκτίμηση του αυτή μετριέται στα ποσοστά δημοτικότητας, την οποία προ το παρόν δεν γνωρίζω», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την εμφάνιση της εκπομπής αυτής, στην πρόσφατη πτώση της δημοτικότητας του Πούτιν, η οποία υπήρξε σημαντική μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης, από τα 55 στα 63 για τις γυναίκες και από τα 60 στα 65 για τους άνδρες.

Από τον περασμένο Ιούνιο η δημοτικότητα του Πούτιν έπεσε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες ( αν στις 10 Ιούνιου το 62% θα ψήφιζαν υπέρ του στις 30 Αυγούστου θα ψήφιζε το 47%- πρόκειται για στοιχεία των δημοσκοπήσεων που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης (FOM). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά τη υποστήριξη προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου και το πιο χαμηλό επίπεδο δημοτικότητας από το 2011, όταν σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας γινόντουσαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα επίσης με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου VICIOM η δημοτικότητα του προέδρου Πούτιν επέσε στο 64% από το 80% που ήταν τον Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ