ΚΟΣΜΟΣ

Από ανθρώπινο λάθος φαίνεται να προκλήθηκε η ρωγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Από ανθρώπινο λάθος φαίνεται να προκλήθηκε η ρωγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
NASA

Η μικρορωγμή που εντοπίστηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 30 Αυγούστου και συγκεκριμένα στο διαστημόπλοιο Soyuz-MC9, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή οξυγόνου, δεν οφείλεται σε πτώση μικρομετεωρίτη, αλλά σε ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμών του διαστημοπλοίου στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι «η ζημιά θα μπορούσε να έχει προκληθεί κατά τη διάρκεια της κατασκευής του διαστημοπλοίου στην εταιρεία Energia, αλλά θα μπορούσε να έχει προκληθεί και στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ».

Στην ερώτηση γιατί η μικρορωγμή δεν εντοπίστηκε από τον Ιούνιο, όταν το διαστημόπλοιο συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η ίδια πηγή είπε ότι «κάποιος την προκάλεσε, αλλά στη συνέχεια φοβήθηκε και έκλεισε τη μικρορωγμή με κόλλα, έτσι δεν ήταν εμφανής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η κόλα ξεράθηκε και αποκολλήθηκε».

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το ενδεχόμενο η ζημιά στο διαστημόπλοιο Soyuz να προκλήθηκε στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

Ο διευθυντής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ζημιά στο διαστημόπλοιο Soyuz MC9 προκλήθηκε εκ των έσω και η διαστημική εταιρεία κατασκευής πυραύλων Energia διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει ποιος προκάλεσε τη ζημιά αυτή.

Ο Ρογκόζιν επισήμανε ότι η Roskosmos εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο η ζημιά να προκλήθηκε από μικρομετεωρίτη. Ο ίδιος προσέθεσε ότι αυτή την στιγμή ελέγχονται όλα τα στάδια της κατασκευής που έχουν προηγηθεί και διασαφηνίζεται ποιοι είχαν πρόσβαση στο διαστημόπλοιο, ποιες εργασίες έγιναν και ποιοι πραγματοποιούσαν τους ελέγχους.

Στις 31 Αυγούστου οι Ρώσοι κοσμοναύτες προσπάθησαν να καλύψουν τη μικρορωγμή με επιστρώσεις από εποξική ρητίνη.

Συνεχίζονται οι επισκευές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τη διαρροή οξυγόνου

Εντελώς διαφορετική ήταν η ερμηνεία που διατύπωσε ο Ρώσος βουλευτής και πρώην κοσμοναύτης Μαξίμ Σουράγιεφ, αφού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τη μικρορωγμή να προκάλεσε ένας ψυχικά ασταθής κοσμοναύτης, μέλος του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, επειδή ήθελε να επιστρέψει πιο γρήγορα στη Γη.

Ο Σουράγιεφ επεσήμανε πάντως μιλώντας στο Ria Novosti ότι δεν πρέπει να κατηγορηθεί κάποιο μέλος του πληρώματος έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση του συμβάντος από την αρμόδια επιτροπή. Ο κοσμοναύτης βουλευτής ευχήθηκε η ζημιά να προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του διαστημοπλοίου, αν και όπως είπε και αυτό θα ήταν λυπηρό, επειδή κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία κατασκευής των διαστημοπλοίων Soyuz, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ