ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο η Άρντερν: Κατηγορείται πως χρέωσε το κράτος 50.000 δολ για να θηλάσει την κόρη της

Στο στόχαστρο η Άρντερν: Κατηγορείται πως χρέωσε το κράτος 50.000 δολ για να θηλάσει την κόρη της
EPA/DEREK HENDERSON/NEW ZEALAND PRIME MINISTER OFFICE HANDOUT

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, Τζασίντα Άρντερν υπεραμύνθηκε της απόφασής της για μια επιπλέον πτήση με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος - που καταγγέλλεται πως χρέωσε το κράτος με δεκάδες χιλιάδες δολάρια - ώστε να περάσει όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο μακριά από τη νεογέννητη κόρη της.

Η Άρντερν, η οποία εξακολουθεί να θηλάζει, επικρίνεται εντόνως από τον τοπικό Τύπο για την απόφασή της να μην ταξιδέψει τη Δευτέρα μαζί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Οουίνστον Πίτερς στο Ναουρού όπου διεξάγεται το τριήμερο Φόρουμ Νήσων του Ειρηνικού αλλά να πάει μόνη την Τετάρτη για μία αυθημερόν επίσκεψη.

Πρακτικά αυτό σήμαινε μία επιπλέον πτήση του πρωθυπουργικού Boeing 757, πτήση που εκτιμάται πως επιβάρυνε τον Νεοζηλανδό φορολογούμενο κατά 53.000 δολάρια.

«Ελέγξαμε διάφορες επιλογές για να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να φτάσω εκεί. Η μία επιλογή ήταν να πάω για λίγο και η άλλη να μην πάω καθόλου. Αν δεν πήγαινα, φαντάζομαι θα δεχόμουν ανάλογες επικρίσεις. Είτε πήγαινα, είτε όχι θα τ’άκουγα», τόνισε η ίδια στην NZ Herald την Δευτέρα, προσθέτοντας πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να πάρει μαζί το 11 εβδομάδων μωρό της, καθώς η Νιβ δεν έχει κάνει ακόμη τα απαραίτητα εμβόλια.

19696689

Η Τσασίντα Άρντερν και ο σύντροφός της, Κλαρκ Γκέιφορντ καλωσόρισαν το πρώτο τους παιδί τον περασμένο Ιούνιο - EPA/DAVID ROWLAND

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκραντ Ρόμπερτσον εξήγησε πως η κυβέρνηση διαθέτει αυτό το ετήσιο κονδύλι για τέτοιου είδους ταξίδια: «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έξτρα χρέωση. Επρόκειτο για μία κανονική πτήση του 757».

Ανάμεικτες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφασή της. Αν και πολλοί πολίτες δήλωσαν περήφανοι για την προσπάθεια που κάνει η πρωθυπουργός τους, πολλοί επέκριναν την απόφασή της. «Σιχαίνομαι να επικρίνω ένα γονιό που θέλει να είναι με το νεογέννητό του. Έχω βρεθεί στην ίδια θέση, το έχω κάνει, το κατανοώ απολύτως. Όμως, ας μην πήγαινε καθόλου στη συνάντηση», τόνισε ο δημοσιογράφος Ντάνκαν Γκάρνερ ενώ ο Μπάρτι Σόουπερ σχολίασε στην NZ Herald «αν η Άρντερν αποφάσιζε να μην πάει λόγω της μικρής Νιβ, σίγουρα οι ηγέτες των Νήσων Ειρηνικού θα έδειχναν πλήρη κατανόηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ