ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Το Λονδίνο κατονομάζει 2 Ρώσους ως ύποπτους

Υπόθεση Σκριπάλ: Το Λονδίνο κατονομάζει 2 Ρώσους ως ύποπτους
REUTERS/Stringer/φωτογραφία αρχείου

Δύο Ρώσους κατονόμασε η βρετανική αστυνομία, ως ύποπτους για την υπόθεση Σκριπάλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν «αρκετές αποδείξεις» για να κατηγορηθούν για την επίθεση στο Σάλσπμπουρι, με θύμα των Ρώσο πρώην πράκτορα και την κόρη του, που εκτέθηκαν στον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ.

Οι βρετανικές Αρχές κατονόμασαν τους Αλεξάντερ Πετρόβ και Ρουσλάν Μπορίσοβ ως βασικούς υπόπτους της επίθεσης.

Η έρευνα έδειξε πως έφτασαν στη Βρετανία από τη Μόσχα στις 2 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από την επίθεση στον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και την κόρη του, και έφυγαν από τη χώρα την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο υπόπτων.

Σύμφωνα με τον Νιλ Μπάσου, επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, οι δύο Ρώσοι ταξίδεψαν με ψεύτικα ονόματα. «Θα θέλαμε να μάθουμε πληροφορίες από οποιονδήποτε τους γνωρίζει», τόνισε ο ίδιος.

Ο Μπάσου σημείωσε πως ο νευροτοξικός παράγοντας ψεκάστηκε στην πόρτα του σπιτιού των Σπριπάλ. Οι ύποπτοι καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας σε κοντινή περιοχή από την οικία. Επίσης, όπως τόνισε ο ίδιος, εντοπίστηκαν ίχνη του Νόβιτσοκ και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν.

«Έγιναν τεστ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έμειναν οι ύποπτοι. Δύο δείγματα είχαν μολυνθεί από Νόβιτσοκ, σε επίπεδα, όμως, που δεν προκαλούν ανησυχία για την δημόσια υγεία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τονίζει πως η δημοσιοποίηση των ονομάτων από τους Βρετανούς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ