ΚΟΣΜΟΣ

«Ψυχρός πόλεμος» Λονδίνου-Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ

«Ψυχρός πόλεμος» Λονδίνου-Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ

Αποδείξεις για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, από τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, πρόκειται να παρουσιάσει την Πέμπτη στην κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Βρετανία που σήμερα κατονόμασε δύο Ρώσους ως ύποπτους για την υπόθεση αυτή που από τον περασμένο Μάρτιο έχει προκαλέσει ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας.

Όπως τόνισε την Τετάρτη η Τερέζα Μέι ενώπιον του Κοινοβουλίου, η Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι δύο άνδρες, που κατηγορήθηκαν για απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ στη νότια Αγγλία, ήταν αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και η δράση τους είχε σχεδόν σίγουρα εγκριθεί σε ανώτερο κρατικό επίπεδο.

2018 09 05T100746Z 293988685 RC1715089C00 RTRMADP 3 BRITAIN EU

«Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα δύο άτομα που κατονομάσθηκαν από την αστυνομία και την εισαγγελία είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που είναι επίσης γνωστή ως GRU», δήλωσε η Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές, λίγη ώρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης των δύο αυτών προσώπων από τη βρετανική αστυνομία.


Πηγή:REUTERS/Hannah McKay

«Επίσης επρόκειτο σχεδόν σίγουρα για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί εκτός της GRU, σε ανώτερο επίπεδο του ρωσικού κράτους», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Η Ρωσία πρέπει να χαλιναγωγήσει τις δραστηριότητες των αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της και να λογοδοτήσει για τις πράξεις τους, δήλωσε ακόμη η Μέι και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ρωσία να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λογοδοτεί για τις ριψοκίνδυνες και εξοργιστικές ενέργειες της GRU, η οποία είναι τμήμα του ρωσικού κράτους. Πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δραστηριότητες της GRU».

Σύμφωνα με την Μέι, η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας ήταν πιθανόν ένα μήνυμα προς άλλους Ρώσους που ζουν στο εξωτερικό.

«Υποπτεύομαι πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ρώσους εκείνους που ζουν αλλού και είχαν αναμιχθεί σε θέματα που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος», δήλωσε ακόμη η Μέι. «Έγκειται όμως στους Ρώσους να εξηγήσουν τι συνέβη στο Σάλσμπερι», πρόσθεσε.

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους δύο Ρώσους

Νωρίτερα, οι βρετανικές Αρχές έκαναν γνωστό πως έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος των δύο Ρώσων, οι οποίοι κατονομάστηκαν και είναι οι Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι φωτογραφίες τους, με την διευθύντρια των Νομικών Υπηρεσιών της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος, Σου Χέμινγκ, να διευκρινίζει πως «δεν θα ζητήσουμε από τη Ρωσία την έκδοση αυτών των ανδρών, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση των υπηκόων της χώρας».

Ο επικεφαλής του δικτύου αντιτρομοκρατίας της αστυνομίας, Νιλ Μπάσου δήλωσε ότι οι δύο ύποπτοι κυκλοφορούσαν με ψευδώνυμα, αλλά ότι είναι περίπου 40 ετών και έχουν αυθεντικά ρωσικά διαβατήρια.

Ο Μπάσου είπε ακόμη ότι ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα νόβιτσοκ, με τον οποίον δηλητηριάστηκαν οι Σκριπάλ, βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου του Λονδίνου όπου είχαν μείνει οι δύο άνδρες και πρόσθεσε ότι στη Βρετανία είχαν φθάσει στις 2 Μαρτίου και αναχώρησαν στις 4 του ίδιου μήνα.

2018 09 05T153445Z 1482014466 RC1EF0246F00 RTRMADP 3 BRITAIN RUSSIA


Πηγή: REUTERS/Toby Melville

«Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου είχαν διαμείνει πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις. Από δύο δείγματα που ελήφθησαν προέκυψε ότι τα επίπεδα μόλυνσης με νόβιτσοκ είναι χαμηλότερα από εκείνα που θα προκαλούσαν ανησυχία για τη δημόσια υγεία», είπε ο Μπάσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ, ένας Ρώσος πρώην κατάσκοπος, ο οποίος στη συνέχεια έγινε διπλός κατάσκοπος για τη βρετανική MI6, και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι της Αγγλίας στις 4 Μαρτίου.

Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για την απόπειρα κατά της ζωής των Σκριπάλ και ταυτοποίησε το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε ως το νόβιτσοκ, έναν φονικό νευροτοξικό παράγοντα που παρασκευάστηκε από τον σοβιετικό στρατό τις δεκαετίες του 70 και του 80.

Τι είναι ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

Ραγδαίες εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο

Μετά την απόφαση των βρετανικών Αρχών να κατονομάσουν τους δύο υπόπτους για την υπόθεση Σκριπάλ, ο Ρώσος επιτετραμμένος στο Λονδίνο Ιβάν Βολόντιν κλήθηκε στο Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.

«Ο Επιτετραμμένος, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, όπου του έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, που μίλησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι» ήταν η δήλωση της ρωσικής πρεσβείας στο πρακτορείο TASS.

Παράλληλα, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε και ο βρετανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Λάουρι Μπρίστοου ο οποίος είχε συνομιλίες με Ρώσο αξιωματούχο για το ίδιο θέμα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax. Συγκεκριμένα ο Βρετανός πρεσβευτής συναντήθηκε με τον Ίγκορ Νεβέροφ, διευθυντή της δεύτερης ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η αντίδραση της Μόσχας

Σε μια πρώτη αντίδραση, μόλις έγιναν οι ανακοινώσεις των βρετανικών Αρχών, το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα ονόματα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για τη Μόσχα, ενώ λίγο αργότερα η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα υπογράμμισε αφενός ότι «τα ονόματα που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, όπως και οι φωτογραφίες, δεν μας λένε τίποτα» και αφετέρου κάλεσε το Λονδίνο να «μην προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και σε χειραγώγηση της πληροφόρησης».

198677781


Πηγή:EPA

Από την πλευρά του ο σύμβουλός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει ποιο είναι το μήνυμα που ήθελε να δώσει το Λονδίνο στην Μόσχα με το να κατονομάσει δύο άνδρες οι οποίοι εμφανίζονται να ενέχονται στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ, όμως τα ονόματά τους υποστήριξε πως «δεν μας λένε τίποτα».

«Ακούσαμε ή είδαμε δύο επίθετα, αλλά αυτά τα επίθετα εμένα προσωπικά δεν μου λένε τίποτα, όπως νομίζω και σε εσάς» δήλωσε ο Ουσακόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι η ίδια η Σκότλαντ Γιάρντ στην ανακοίνωση της λέει ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι πραγματικά. «Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το έκαναν αυτό και τις είδους μήνυμα στέλνει η βρετανική πλευρά, είναι απλώς δύσκολο να το καταλάβει κανείς» υπογράμμισε ο Ουσακόφ.

«Αυτά όπως λέτε τα ‘στοιχεία’, δεν είναι στοιχεία, είναι ακατανόητο τι είναι» κατέληξε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αλεξάντρ Σούλγκιν χαρακτήρισε «προβοκάτσια» τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Λονδίνο.

«Το αντιμετωπίζουμε ως προβοκάτσια. Δηλώσαμε αμέσως, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη στο Σαλσμπερι» δήλωσε ο Σλούγκιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό κανάλι ‘Ρωσία-1».

Στο μεταξύ το μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Αντόν Μαρόζοφ δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να διερευνήσει την υπόθεση Σκριπάλ και το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις για την ενοχή των Ρώσων πολιτών στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ