ΚΟΣΜΟΣ

Στο ΜΙΤ φόρεσαν... περούκες για να υποδεχτούν τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη

Στο ΜΙΤ φόρεσαν... περούκες για να υποδεχτούν τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Μια μικρή γιορτή για να τιμήσουν τον επιστήμονα Κωνσταντίνο Δασκαλάκη για την κατάκτηση του βραβείου μαθηματικών "Rolf Nevanlinna" φοιτητές και συνάδερφοί του στο ΜΙΤ.

Ο τρόπος όμως που τον υποδέχτηκαν ήταν μοναδικός.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά: «Καθηγητές και φοιτητές φορούσαν περούκες να μοιάζουν με τον ίδιο... "Σε ευχαριστούμε για την συνεισφορά σου στο ΜΙΤ" και "Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε συνάδελφοί σου" είπαν οι καθηγητές... "Σε ευχαριστούμε που είσαι δάσκαλός μας" είπαν οι μαθητές... Στο τέλος όλοι πέταξαν τις περούκες τους ψηλά...»!

Το βραβείο αυτό, το οποίο καθιερώθηκε το 1981 προς τιμή του Φινλανδού μαθηματικού Ρολφ Νεβανλίνα και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ, απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονα έως 40 ετών, ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στα μαθηματικά της επιστήμης των υπολογιστών.

Η ανακοίνωση της βράβευσης του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη έγινε στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών στο Ρίο της Βραζιλίας.

Ο Δασκαλάκης είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ.

Το βραβείο "Rolf Nevanlinna" είναι η κορυφαία διεθνής διάκρισή του μέχρι σήμερα και του ανοίγει το δρόμο για να συμμετάσχει πλέον στο «Φόρουμ της Χαϊδελβέργης», όπου κάθε χρόνο παίρνουν μέρος οι κάτοχοι των κορυφαίων μαθηματικών βραβείων (Fields, Abel, Turing και Nevanlinna).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ