ΚΟΣΜΟΣ

Πιέσεις Πενς στην Παραγουάη να διατηρήσει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Πενς στην Παραγουάη να διατηρήσει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ
REUTERS/Joshua Roberts

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς προέτρεψε τον νέο πρόεδρο της Παραγουάης, Μάριο Άμπντο Μπενίτες να μην αναιρέσει την απόφαση του προκατόχου του να μεταφερθεί η πρεσβεία της χώρας της Λατινικής Αμερικής στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μετά την ανακοίνωση της Ασουνσιόν την Τετάρτη πως ακυρώνει την πρωτοβουλία αυτή.

Η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του Άμπντο καταφέρνει βαρύ πλήγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Βενιαμίν Νετανιάχου να επιτύχει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Η προσπάθεια αυτή έμοιαζε να βρίσκει ανταπόκριση νωρίτερα φέτος, όταν αρχικά οι ΗΠΑ και κατόπιν η Γουατεμάλα και η Παραγουάη μετέφεραν τις πρεσβείες τους στην ιερή πόλη.

Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία σε όλη την Ιερουσαλήμ.

Η αναγγελία της κυβέρνησης του Άμπντο προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης Νετανιάχου, που διέταξε να κλείσει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ασουνσιόν.

Ο Πενς — ο οποίος είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία — μίλησε τηλεφωνικά με τον Άμπντο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 15η Αυγούστου, και τον «προέτρεψε σθεναρά» να τηρήσει την απόφαση του προκατόχου του, που αποτελούσε ένδειξη αναγνώρισης των «ιστορικών δεσμών» της Παραγουάης «τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το Ισραήλ», ανέφεραν οι υπηρεσίες του Πενς.

Ο τέως πρόεδρος της Παραγουάης Οράσιο Κάρτες εγκαινίασε τη νέα πρεσβεία της χώρας στην Ιερουσαλήμ την 21η Μαΐου, μερικές ημέρες έπειτα από τα εγκαίνια εκείνων των ΗΠΑ και της Γουατεμάλας.

Η ανακοίνωση των υπηρεσιών του Αμερικανού αντιπροέδρου δεν διευκρινίζει πάντως ποια ήταν η απάντηση του Άμπντο στο αίτημα του Πενς.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Παραγουάης υπερασπίστηκε την απόφασή του, λέγοντας ότι εντάσσεται στην προσπάθεια του να υποστηρίξει μια «διαρκή και δίκαιη ειρήνη» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ