ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Έχουμε αποδείξεις για σκηνοθετημένες επιθέσεις με χημικά στη Συρία

Πούτιν: Έχουμε αποδείξεις για σκηνοθετημένες επιθέσεις με χημικά στη Συρία
Cem Oksuz/Turkish Presidential Palace/Handout via REUTERS

Η Ρωσία διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για τις σκηνοθετημένες προκλήσεις με χημικά όπλα τις οποίες ετοιμάζουν οι αντάρτες στη Συρία για να τις αποδώσουν στα συριακά στρατεύματα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.

«Θεωρούμε απαράδεκτο, όταν με πρόφαση την προστασία των αμάχων δεν θέλουν να βομβαρδίσουν τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε: «Νομίζω ότι σ' αυτό στοχεύουν οι προσπάθειες που γίνονται να σκηνοθετηθεί η χρήση δηλητηριωδών ουσιών από την συριακή κυβέρνηση. Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις γι' αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που προετοιμάζουν οι αντάρτες».

Ο Πούτιν ανέφερε ότι σε σχέση με αυτό ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ρωσική πλευρά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι «στις προσπάθειες αυτές κατά των τρομοκρατών συμμετέχουν και τμήματα της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό» καθώς «συμβάλλει στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των συριακών πλευρών».

Η συριακή κυβέρνηση «έχει το δικαίωμα» να πάρει και πάλι τον έλεγχο του συνόλου της εθνικής επικράτειας, δήλωσε ακόμη ο Πούτιν ενώ φαίνεται πως επίκειται επίθεση του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία.

«Η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να πάρει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της εθνικής επικράτειάς της και οφείλει να το πράξει», δήλωσε ο Πούτιν και κατηγόρησε τα «τρομοκρατικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ ότι «συνεχίζουν τις προκλήσεις, τις επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τους βομβαρδισμούς».

«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε (...) Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι αντίθετος σε μια κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ επειδή το Μέτωπο Νόσρα και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εκεί δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μετά το πέρας των συνομιλιών στην Τεχεράνη, ο Πούτιν τόνισε πως ο κύριος στόχος είναι η εκδίωξη των μαχητών από την Ιντλίμπ.

Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι συνομιλίες που είχε με τους προέδρους του Ιράν και της Τουρκίας ήταν εποικοδομητικές και πως συζήτησαν για μια «σταδιακή σταθεροποίηση» στις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία.

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν σήμερα στην Τεχεράνη να διευθετήσουν «μέσα σε πνεύμα συνεργασίας» την τύχη της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στη Συρία που απειλείται από μια επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Οι πρόεδροι αυτών των τριών χωρών, οι οποίοι συνεδρίασαν στην ιρανική πρωτεύουσα, «αποφάσισαν να διευθετήσουν» το ζήτημα της Ιντλίμπ «μέσα στο πνεύμα συνεργασίας που χαρακτηρίζει τη διαδικασία της Αστάνα», την οποία άρχισαν οι τρεις χώρες τους επιχειρώντας να επαναφέρουν την ειρήνη στη Συρία, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της συνάντησής τους.

Η Τεχεράνη και η Μόσχα υποστηρίζουν τις αρχές της Δαμασκού στη συριακή σύγκρουση, ενώ η Άγκυρα τους αντάρτες.

Στη διάρκεια της σύντομης συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν στην ιρανική πρωτεύουσα, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί και οι ομόλογοί του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκαν να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση εφόδου των κυβερνητικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την Ιντλίμπ, οι ανάδοχοι της διαδικασίας της Αστάνα δεν συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός.

Ενώ ο Ερντογάν ζήτησε να επιβληθεί εκκεχειρία στην Ιντλίμπ, ο Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο και ο Ροχανί πως η συριακή κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της συριακής επικράτειας και πως η μάχη εναντίον «της τρομοκρατίας» στην Ιντλίμπ είναι αναπόφευκτη.

Οι τρεις πρόεδροι «απέρριψαν οποιαδήποτε απόπειρα να δημιουργηθούν τετελεσμένα επί του πεδίου με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αντιταχθούν σε αποσχιστικά σχέδια που έχουν στόχο να υπονομευθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη πως τα τρία μέρη συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι, ενώ προστίθεται ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ