ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Σουηδία: Ενίσχυση της ακροδεξιάς δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές Σουηδία: Ενίσχυση της ακροδεξιάς δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
TT News Agency/Anders Wiklund/via REUTERS

Σημαντική ενίσχυση της ακροδεξιάς έδειξαν οι βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες αύξησαν το ποσοστό τους συγκριτικά με τις εκλογές του 2014, όχι τόσο όμως όσο ανέμεναν.

Τα πρώτα αποτελέσματα που βασίζονται στην καταμέτρηση των ψήφων 4.800 από τις 6.004 συνολικά εκλογικές περιφέρειες δείχνουν πως το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα λαμβάνει το 17,8%.

Η κυβερνώσα κεντροαριστερή Συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστερών κομμάτων προηγείται με 40,6%, ενώ η κεντροδεξιά Συμμαχία της αντιπολίτευσης ακολουθεί με 40,1%.

Στις πρώτες του δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, o Τζίμι Άκεσον, ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών είπε ότι: «Βλέπουμε πως είμαστε οι νικητές των εκλογών γιατί τώρα θα έχουμε πραγματική επιρροή στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας», τονίζοντας ότι -κατά τα στοιχεία της καταμέτρησης- θα κερδίσουν περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο.

2018 09 09T212323Z 1801580286 RC1621320BD0 RTRMADP 3 SWEDEN ELECTION

TT News Agency/Anders Wiklund/via REUTERS

Παράλληλα, δήλωσε πως είναι έτοιμος να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα μετά τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών και κυρίως με τον ηγέτη της κεντροδεξιάς Ουλφ Κρίστερσον.

Η κεντροδεξιά ζητά παραίτηση του Λεβέν

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Ουλφ Κρίστερσον κάλεσε τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και πρωθυπουργό της χώρας Στέφαν Λεβέν να παραιτηθεί.

2018 09 09T214055Z 72919366 RC1F7A011E70 RTRMADP 3 SWEDEN ELECTION

TT News Agency/Henrik Montgomery/via REUTERS

«Αυτή η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την πορεία της», δήλωσε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το Reuters, σημειώνοντας πως «τώρα θα πρέπει να παραιτηθεί».

Ικανοποίηση του Σαλβίνι από την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος

Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

«Η Σουηδία, λίκνο της πολυπολιτισμικότητας και μοντέλο για την αριστερά, αποφάσισε επιτέλους να επιλέξει την αλλαγή, έπειτα από χρόνια ανεξέλεγκτης μετανάστευσης», υποστήριξε ο Σαλβίνι σε ανακοίνωσή του.

«Τώρα λένε και αυτοί (σ.σ. οι σουηδοί ψηφοφόροι) "όχι" σε αυτήν την Ευρώπη των γραφειοκρατών και των κερδοσκόπων, "όχι" στους λαθρομετανάστες, "όχι" στον ισλαμικό εξτρεμισμό», συνέχισε.

Ο επικεφαλής της Λέγκας έκρινε ότι η ενίσχυση της άκρας δεξιάς στη Σουηδία αποτελεί προανάκρουσμα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του Μαΐου, όταν, όπως προέβλεψε «θα ολοκληρώσουμε την αλλαγή», προβάλλοντας την «αξία των θέσεων εργασίας, της ασφάλειας και της οικογένειας», αποσπώντας έδρες από «τους Σοσιαλιστές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ