ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Σουηδία: Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς καλεί τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό να παραιτηθεί

Εκλογές Σουηδία: Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς καλεί τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό να παραιτηθεί
TT News Agency/Henrik Montgomery/via REUTERS

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Σουηδίας, Ουλφ Κριστερσόν, προέτρεψε την Κυριακή (9/9) τον πρωθυπουργό των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λεβέν να παραιτηθεί, καθώς τα ως τώρα, προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών εμφανίζουν τη Συμμαχία να ισοψηφεί με την κεντροαριστερή συμπολίτευση.

«Αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της», τόνισε ο Κριστερσόν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματός του, αναφερόμενος στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Λεβέν. «Τώρα πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε.

Ο Κριστερσόν είναι ο επικεφαλής του κόμματος των Μετριοπαθών και ο υποψήφιος της τετρακομματικής Συμμαχίας για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Στις εκλογές της Κυριακής, όπως προβλεπόταν, κατέγραψε κέρδη το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, με αποτέλεσμα τόσο η κεντροδεξιά Συμμαχία (τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών), όσο και ο κεντροαριστερός συνασπισμός (Σοσιαλδημοκράτες-Πράσινοι) να μην εμφανίζονται να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ