ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Το σχέδιο Τσέκερς απειλεί με διάσπαση τους Συντηρητικούς της Μέι

Brexit: Το σχέδιο Τσέκερς απειλεί με διάσπαση τους Συντηρητικούς της Μέι
REUTERS/Hannah McKay

Προειδοποίηση για «καταστροφική» διάσπαση του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία απηύθυνε προς την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, σήμερα ο πρώην υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στιβ Μπέικερ, εάν αυτή επιμείνει στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Τσέκερς για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μία ημέρα αφού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε το σχέδιο του Τσέκερς «γιλέκο αυτοκτονίας» δεμένο γύρω από το βρετανικό Σύνταγμα, ο Στιβ Μπέικερ, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω της αντίθεσής του στις προτάσεις της Τερέζα Μέι για το Brexit, δήλωσε ότι τουλάχιστον 80 βουλευτές των Τόρις είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν το σχέδιο του Τσέκερς στο βρετανικό κοινοβούλιο, μεταδίδει το πρακτορείο Press Association.

Διευκρίνισε δε ότι δεν υποστηρίζει αλλαγή ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα, αλλά προειδοποιεί την πρωθυπουργό για σοβαρό πρόβλημα κατά την διάσκεψη του κόμματος (30 Σεπτεμβρίου- 3 Οκτωβρίου).

«Αλλά αν φύγουμε από αυτήν την διάσκεψη με εκείνη να ελπίζει ότι θα περάσει το Τσέκερς με την υποστήριξη των ψήφων του Εργατικού Κόμματος, πιστεύω ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ πιθανότατα θα καταλάβουν ότι εάν γίνει αυτό, το κόμμα των Τόρις θα υποστεί μία καταστροφική διάσπαση, την οποία μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε», είπε.

Αντί των προτάσεων του Τσέκερς, είπε ο Μπέικερ, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να επιδιώξει μία Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με τους όρους που ήδη έχει θέσει στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Press Association.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ