ΚΟΣΜΟΣ

Κάρνεϊ: Παραμένει στο τιμόνι της Τράπεζας της Αγγλίας για ένα ομαλό Brexit

Κάρνεϊ: Παραμένει στο τιμόνι της Τράπεζας της Αγγλίας για ένα ομαλό Brexit
REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, θα παραμείνει στην κεντρική τράπεζα για ακόμα επτά μήνες έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020 προκειμένου να βοηθήσει στην ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο χρόνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο Κάρνεϊ αναμενόταν να αποχωρήσει από τη θέση του στα τέλη του Ιουνίου του 2019 –έχοντας ήδη παρατείνει τη θητεία του κατά ένα χρόνο για να καλύψει τους πρώτους μήνες μετά το Brexit– αλλά την περασμένη εβδομάδα δήλωσε σε βουλευτές ότι είναι πρόθυμος να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα εάν του ζητηθεί.

Τα βρετανικά μέσα είχαν ήδη μεταδώσει ότι το υπουργείο Οικονομικών επιθυμούσε ο Κάρνεϊ να παρατείνει την παραμονή του και ότι δυσκολεύεται να βρει έναν κατάλληλο διάδοχο.

«Είμαι πρόθυμος να κάνω ό,τι μπορώ για να προωθήσω ένα πετυχημένο Brexit και μια αποτελεσματική μετάβαση στην Τράπεζα της Αγγλίας και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα ήταν τιμή μου να παρατείνω τη θητεία μου έως τον Ιανουάριο του 2020», ανέφερε ο Κάρνεϊ σε επιστολή του προς τον Χάμοντ.

Πριν αναλάβει καθήκοντα στην Τράπεζα της Αγγλίας τον Ιούλιο του 2013, ο Κάρνεϊ δήλωσε ότι επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση αυτή για πέντε από τα οκτώ χρόνια που είναι κανονικά η θητεία του κεντρικού τραπεζίτη προκειμένου να μειώσει το χρόνο που τα παιδιά του περνούν μακριά από τη γενέτειρά τους, τον Καναδά.

Ο Χάμοντ δήλωσε ότι ο Κάρνεϊ θα προσφέρει «ζωτικής σημασίας σταθερότητα» για τη βρετανική οικονομία κατά τη διάρκεια της μετάβασης του Brexit. Την παράταση της θητείας του χαιρέτισε επίσης ο Νίκι Μόργκαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που παρακολουθεί την Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών. Ο υποδιοικητής Τζονκ Κάνλιφ θα παραμείνει για μια δεύτερη πενταετή θητεία έως τον Οκτώβριο του 2023, πρόσθεσε ο Χάμοντ.

Ο Κάρνεϊ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο να ελαχιστοποιήσει την αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2016 και έχει έκτοτε προειδοποιήσει για το κόστος ενός άτακτου Brexit, δεχόμενος πυρά από τους υποστηρικτές του διαζυγίου με την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ