Παγκόσμιο ρόλο για το ευρώ επιθυμεί ο Γιούνκερ
Την τελευταία ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης δίνει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, θα προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει το ευρώ να αναδειχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ.
Μια από τις ανησυχίες του Γιούνκερ είναι η αποτίμηση μεγάλου μέρους των ενεργειακών εισαγωγών των κρατών-μελών της ΕΕ στο δολάριο, παρότι πολύ μικρό μέρος τους προέρχεται από τις ΗΠΑ. Εάν υπάρξει «πολιτική βούληση», συνέχισε ο ανώτερος ευρωπαίους αξιωματούχος, ο πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει πως είναι εφικτό μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αυτών να αποτιμάται σε ευρώ.
Αν και η Νορβηγία εξάγει πετρέλαιο και αέριο στην ΕΕ το οποίο αποτιμάται σε ευρώ, συνέχισε ο αξιωματούχος, άλλες χώρες προτιμούν το αμερικανικό δολάριο. Ανάμεσα στους σημαντικότερους από τους προμηθευτές αυτούς είναι οι χώρες του Κόλπου και η Ρωσία.
Καθώς οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υπαναχωρούν από διεθνείς δεσμεύσεις και συμφωνίες, η ΕΕ ενδέχεται να έχει μπροστά της μια ευνοϊκή συγκυρία για την προώθηση του ευρώ σε πολύ πιο ευρύ ρόλο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης.
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ: Ο πόλεμος διαταράσσει το σύστημα υγείας του Ιράν
22:35
ΥΠΕΞ Ιράν: Η δολοφονία μεμονωμένων αξιωματούχων «δεν θα κλονίσει ουσιαστικά το σύστημα»
22:25
Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1.478.000 ευρώ
22:12
Πρόεδρος Βουλής Ιράν: «Τα Στενά του Oρμούζ δεν θα επιστρέψουν στο προπολεμικό καθεστώς»
22:02