ΚΟΣΜΟΣ

Ο τυφώνας Φλόρενς πλησιάζει απειλητικά τις ΗΠΑ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις πολιτείες

Ο τυφώνας Φλόρενς πλησιάζει απειλητικά τις ΗΠΑ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις πολιτείες
REUTERS/Randall Hill

Οι παράκτιες κοινότητες στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα ερήμωσαν σήμερα, καθώς ο τυφώνας Φλόρενς απειλεί με καταστροφικές πλημμύρες ένα μεγάλο μέρος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, αφού πιστεύεται ότι θα είναι η πιο ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει τις νοτιοανατολικές Πολιτείες εδώ και δεκαετίες.

Ο τυφώνας Φλόρενς υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, με τους ανέμους να εξασθενούν αλλάπαραμένει επικίνδυνος,ανακοίνωσε απόψε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC).

Ο τυφώνας βρίσκεται περίπου 755 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά της Μιρτλ Μπιτς στη Νότια Καρολίνα, με τους ανέμους να εξασθενούν και να φθάνουν τα 205 χλμ. την ώρα, με πιο ισχυρές ριπές ανέμου, διευκρινίζει σε νεότερο δελτίο που εξέδωσε το NHC, το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα.

Παρότι μια αργή εξασθένιση αναμένεται να αρχίσει έως αργά την Πέμπτη, ο Φλόρενς παραμένει ένας εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας κυρίως μόλις θα πλησιάζει τις αμερικανικές ακτές αργά την Πέμπτη και την Παρασκευή, προσθέτει το NHC.

Με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις του NHC, οι σφοδρές βροχοπτώσεις μπορεί να συνεχιστούν για μέρες, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για πλημμύρες από τη Νότια Καρολίνα –όπου σε ορισμένες περιοχές θα πέσει ακόμη και 1 μέτρο βροχή– μέχρι τη Βιρτζίνια.

Ο Τζεφ Μπάιαρντ, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA), προειδοποίησε τους κατοίκους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι ακτές της Καρολίνας μπορεί να δεχτούν μια γροθιά σαν του Μάικ Τάισον".

"Ο χρόνος που είχαμε για να προετοιμαστούμε σχεδόν τελείωσε. Η καταστροφή είναι στο κατώφλι μας κι έρχεται", είπε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, σήμερα το πρωί.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαταχθεί να φύγουν αμέσως από τα παράλια και στις τρεις Πολιτείες. Πανεπιστήμια, σχολεία και εργοστάσια έκλεισαν.

Ο κυβερνήτης της αμερικανικής Πολιτείας Τζόρτζια Νέιθαν Ντιλ κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

"Με δεδομένες τις προβλέψεις για την πορεία προς τον νότο του τυφώνα αφού θα έχει φθάσει στις παράκτιες περιοχές, καλώ του πολίτες της Τζόρτζια να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει ο τυφώνας στα εδάφη και για την άνοδο της στάθμης των υδάτων στις παράκτιες περιοχές", δήλωσε ο Νέιθαν Ντιλ.

Το NHC ανέφερε ότι οι άνεμοι θα πλήξουν την περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ενώ το κέντρο της θύελλας θα φτάσει στα παράλια την Παρασκευή. Στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα η Φλόρενς βρισκόταν σε απόσταση περίπου 855 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Κέιπ Φίαρ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Πολύ σοβαρός θεωρείται ο κίνδυνος από τα φουσκωμένα νερά της θάλασσας, τα κύματα που θα πλήξουν τις ακτές, προειδοποίησε ο διευθυντής της FEMA Μπροκ Λονγκ μιλώντας στην εκπομπή Good Morning America του δικτύου ABC. "Οι άνθρωποι δεν θα επιβιώσουν για να αφηγηθούν την εμπειρία τους" αν πληγούν από τέτοια κύματα, τόνισε.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει διοχετεύσει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τη FEMA στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων, που ελέγχει τα σύνορα. Αυτή η μείωση του προϋπολογισμού όμως δεν επηρεάζει τις δυνατότητες της ανταπόκρισης της FEMA, διαβεβαίωσε ο Μπάιαρντ.

Ο τελευταίος τυφώνας κατηγορίας 4 που έπληξε τη Βόρεια Καρολίνα ήταν ο Χέιζελ, το 1954. Τότε, είχαν σκοτωθεί 19 άνθρωποι.

Οι αρχές και στις τρεις Πολιτείες οργανώνουν καταφύγια, προετοιμάζουν τα 16 εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και τροποποιούν την κυκλοφορία, ώστε όλοι οι μεγάλοι δρόμοι να οδηγούν τα αυτοκίνητα μακριά από την ακτογραμμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ