ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Οργή στη Βρετανία για τη συνέντευξη των Ρώσων υπόπτων

Υπόθεση Σκριπάλ: Οργή στη Βρετανία για τη συνέντευξη των Ρώσων υπόπτων
REUTERS

Νέες… αναταράξεις στο διεθνές πολιτικό σκηνικό προκαλεί η συνέντευξη των δύο Ρώσων υπόπτων για την υπόθεση Σκριπάλ, με το Λονδίνο να αντιδρά έντονα και τις ΗΠΑ να εμφανίζονται έτοιμες να επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Την περασμένη εβδομάδα, Βρετανοί εισαγγελείς κατονόμασαν δύο Ρώσους, που θεωρούν πως βρίσκονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Οι εισαγγελείς είχαν αποκαλύψει, μάλιστα, ότι οι δύο άνδρες κυκλοφορούσαν με τα ψευδώνυμα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ.

Δύο άνδρες, που μοιάζουν στην εμφάνιση με τους δύο υπόπτους που έδωσαν στη δημοσιότητα οι βρετανικές αρχές, εμφανίστηκαν σήμερα στο ρωσικό κρατικό δίκτυο RT και ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονταν στο Σάλσμπερι για τουρισμό.

Δήλωσαν δε, ότι εάν βρεθούν οι πραγματικοί δράστες της επίθεσης θα πρέπει να τους ζητήσουν συγγνώμη γιατί βρέθηκαν στη βρετανική πόλη μόνο και μόνο για να θαυμάσουν τον «ξακουστό καθεδρικό ναό της πόλης».

2018 09 12T080205Z 159226942 RC1F0376C9F0 RTRMADP 3 BRITAIN RUSSIA copy

Οι Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μπορίσοφ κατηγορούνται για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια - Metroplitan Police handout via REUTERS

Σύμφωνα με τους ίδιους, ταξίδεψαν στην πόλη στις 3 Μαρτίου και έφυγαν μετά από μόλις μια ώρα λόγω της κακοκαιρίας. «Βραχήκαμε, πήραμε το πρώτο τρένο και επιστρέψαμε στο Λονδίνο» είπαν οι ίδιοι, συμπληρώνοντας ότι μέσα στις βαλίτσες τους δεν είχαν κάποιο μπουκαλάκι αρώματος και ισχυριζόμενοι ότι δεν εργάζονται για τις μυστικές υπηρεσίες του στρατού. Έσπευσαν, επίσης, να διευκρινίσουν ότι δεν θα έδιναν συνέντευξη εάν δεν τους το είχε ζητήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σφοδρές αντιδράσεις από το Λονδίνο

Η εν λόγω συνέντευξη προκάλεσε τη δυσφορία του Λονδίνου, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Τερέζα Μέι να τη χαρακτηρίζει «προσβλητική».

«Τα ψέματα σε αυτή τη συνέντευξη, που δόθηκε σε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, αποτελούν προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών. Και το πιο σημαντικό είναι πως προσβάλλουν τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων αυτής της φρικτής επίθεσης» είπε ο εκπρόσωπος της Μέι, και συνέχισε:

Δυστυχώς, αυτό το περιμέναμε… Η αστυνομία έχει παρουσιάσει με σαφήνεια τα στοιχεία που βαρύνουν τους δύο αυτούς άνδρες. Είναι καταζητούμενοι και έχουμε κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσουμε ότι θα συλληφθούν και ότι θα επιστρέψουν στη Βρετανία για να δικαστούν εάν ποτέ βγουν από τη Ρωσία.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, που τόνιζε πως οι Αρχές της χώρας είναι σίγουρες πως οι δύο άνδρες είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) και ύποπτοι για τη δηλητηρίαση με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok.

«Για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι οι δύο αυτοί άνδρες είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU), οι οποίοι έκαναν χρήση ενός εξαιρετικά τοξικού χημικού όπλου στους δρόμους της χώρας μας» αναφέρει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από τη Ρωσία να μας δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι. Σήμερα, για μια ακόμη φορά, απάντησαν με ψέματα επιχειρώντας να κρύψουν την αλήθεια.

Νέες κυρώσεις ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Την ώρα που ξεκινάει νέος γύρος αντιπαράθεσης για την πολύκροτη υπόθεση, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της δηλητηρίασης των Σκριπάλ.

Όπως είπε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κυρώσεις αυτές θα είναι αυστηρές και θα επιβληθούν τον Νοέμβριο.

Η Ρωσία δεν έχει επιτρέψει επιθεωρήσεις ούτε έχει στείλει στις ΗΠΑ στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά χημικά όπλα, όπως είπε η Μανίσα Σινγκ.

«Θεωρούμε ως καταληκτική ημερομηνία τον Νοέμβριο» είπε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Σχεδιάζουμε την επιβολή σκληρών νέων κυρώσεων, όπως προβλέπει ο νόμος. Η παγκόσμια κοινότητα δεν θα πρέπει να ανέχεται συμπεριφορές όπως αυτές που είδαμε από τη Ρωσία, ιδιαίτερα τη δηλητηρίαση και τη δολοφονία των ίδιων της των πολιτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ