Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 625 μονάδες
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Πέμπτη, το βασικό της επιτόκιο κατά 625 μονάδες βάσης σε μια κίνηση που ενίσχυσε προσωρινά την τουρκική λίρα με την ελπίδα να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.
Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο repo για δάνεια μίας εβδομάδας στο 24%, το οποίο σημαίνει ότι έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 11,25 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη Απριλίου, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη βουτιά της λίρας.
Η απόφαση ήρθε αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια νωρίτερα, λέγοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων κινήσεων της κεντρικής τράπεζας.
Μετά την απόφαση, το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε στις 6,01 λίρες ανά δολάριο, από τις 6,4176 προηγουμένως.
SPONSORED
Παντρεύτηκαν ταυτόχρονα 50 ζευγάρια ανάμεσα στα ερείπια του πολέμου στη Γάζα
23:56
Η ΕΛΑΣ «σφράγισε» σύνδεσμο οπαδών που λειτουργούσε παράνομα
23:48
«Λυπάται για την ακρίβεια, μα ποιον δουλεύει;» - Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη
23:36
Ξεκίνησαν οι οντισιόν για τον επόμενο Τζέιμς Μποντ - Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για το ρόλο
23:24