ΚΟΣΜΟΣ

Κούπα με φωτογραφία του Μακρόν: Η νέα μπουτίκ αναμνηστικών του Μεγάρου Ηλυσίων

Κούπα με φωτογραφία του Μακρόν: Η νέα μπουτίκ αναμνηστικών του Μεγάρου Ηλυσίων
REUTERS/Philippe Wojazer

Τα φλιτζάνια με φωτογραφίες των μελών της βασιλικής οικογένειας αποτελούν μακρά παράδοση στη Βρετανία, ενώ ο Λευκός Οίκος πουλά αναμνηστικά εδώ και χρόνια. Τώρα στον «χορό» μπαίνει και η Γαλλία, με το Μέγαρο των Ηλυσίων να προσφέρει προς πώληση προεδρικές κούπες και μπρελόκ για πρώτη φορά.

Το εγχείρημα έχει την έγκριση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου το πορτρέτο του σε πόστερ πωλείται για 9,90 ευρώ, ένα από τα πολλά αντικείμενα που διατίθενται προς πώληση για τους συλλέκτες, τους θαυμαστές του Μακρόν, τους τουρίστες και… όποιον έχει στερέψει από ιδέες για δώρα.

Η διαδικτυακή μπουτίκ (https://boutique.elysee.fr) περιλαμβάνει μπλουζάκια, ρολόγια, σημειωματάρια, τσάντες και στυλό, κάποια με τιμές που ίσως…κόψουν την όρεξη των ενδιαφερομένων: ένα μπλε μπλουζάκι με κεντημένη στο στήθος τη λέξη «πρόεδρος» στο στήθος κοστίζει 55 ευρώ.

Η απόφαση να υπάρξει εμπορική εκμετάλλευση του προεδρικού brand ελήφθη πριν από μήνες, αλλά το όλο εγχείρημα ξεκινά σε μία περίοδο κατά την οποία τα ποσοστά δημοτικότητας του 40χρονου ηγέτη έχουν υποχωρήσει έως το 23%, κάτω από αυτά των προκατόχων του σε αντίστοιχες περιόδους των θητειών τους.

Δεν είναι πάντως σαφές εάν οι ψηφοφόροι θα αντιδράσουν θετικά στα πόστερ και τις κούπες με το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου. Πολλοί από τους επικριτές του τον κατηγορούν ότι είναι υπερβολικά θετικά διακείμενος προς τους οικονομικά ισχυρούς και ότι διοικεί με ένα τρόπο που ταιριάζει περισσότερο σε μονάρχες.

Κάποια από τα αντικείμενα είναι καθημερινής χρήσης, όπως ένα μπρελόκ με μια μικρή ετικέτα στα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας (29 ευρώ), μια κούπα με τη φωτογραφία του Μακρόν (24,90 ευρώ) και μια υφασμάτινη τσάντα για ψώνια στολισμένη με την επιγραφή ELYSEE (15 ευρώ).

Τα ακριβότερα αντικείμενα είναι επίχρυσα βραχιόλια με μία από τις λέξεις «liberte» (ελευθερία), «egalite» (ισότητα) ή «fraternite» (αδελφοσύνη) -το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης- και κοστίζουν 250 ευρώ.

41695222 1712925188833611 552945716163510272 n copy

Όλα είναι κατασκευασμένα στη Γαλλία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες συντήρησης του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Εκτός από τα παραδοσιακά σουβενίρ, όπως αναμνηστικά κέρματα και σημαίες, η Γαλλία δεν θα ήταν… Γαλλία αν δεν προσέφερε και ένα κλασικό γαλλικό έδεσμα, το οποίο κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα του Μακρόν. Με 19,50 ευρώ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν ένα κουτί με επτά κόκκινα, λευκά και γαλάζια μακαρόν

Capture copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ