ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ανατροπή σκάφους με μετανάστες, 2 νεκροί, 16 διασωθέντες

Τουρκία: Ανατροπή σκάφους με μετανάστες, 2 νεκροί, 16 διασωθέντες
REUTERS/Alkis Konstantinidis/Φωτογραφία Αρχείου

Δύο μετανάστες έχασαν σήμερα τη ζωή τους μετά την ανατροπή του σκάφους που τους μετέφερε ανοιχτά των τουρκικών ακτών, ενώ 16 άλλοι, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά, διασώθηκαν, ανακοίνωσε η τουρκική ακτοφυλακή.

Η ακτοφυλακή διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι επενέβη μετά την ειδοποίησή της γύρω στις 00:57 τοπική ώρα σήμερα για την παρουσία παράτυπων μεταναστών ανοιχτά του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Η ακτοφυλακή διέσωσε 16 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά, και περισυνέλεξε τις σορούς δύο γυναικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι 15 άνθρωποι που διασώθηκαν είναι Ιρακινοί, ενώ ο 16ος Σύρος.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, τις οποίες επικαλέστηκε η τουρκική ακτοφυλακή, 19 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος που ανατράπηκε και οι έρευνες συνεχίζονταν σήμερα το πρωί για τον εντοπισμό μιας γυναίκας της οποίας εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το πλεούμενο αυτό κατευθυνόταν προς την Ελλάδα.

Η Τουρκία, η οποία έχει δεχθεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, είναι μια σημαντική χώρα διέλευσης για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι επιδιώκουν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Το μεταναστευτικό κύμα έφτασε στο απόγειό του το 2015, τη χρονιά κατά την οποία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία, έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, κυρίως μέσω της θαλάσσιας οδού.

Ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθεί να κάνει το θαλάσσιο αυτό ταξίδι έχει έκτοτε μειωθεί πολύ χάρη στη συμφωνία για τους μετανάστες που συνήφθη μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας τον Μάρτιο του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ