ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνιο βακτήριο σκότωσε έξι νεογνά στη Νότια Αφρική

Σπάνιο βακτήριο σκότωσε έξι νεογνά στη Νότια Αφρική
Pixabay

Έξι νεογέννητα έχασαν τη ζωή τους σε μαιευτήριο του Γιοχάνεσμπουργκ από μια σπάνια μόλυνση από το βακτήριο κλεμπσιέλα πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae), που έθεσε της αρχές δημόσιας υγείας της Νότιας Αφρικής σε συναγερμό. Πολλές υπηρεσίες του δημόσιου νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων και το μαιευτήριό του, έκλεισαν.

Το νοσοκομείο Thelle Mogoerane, το οποίο βρίσκεται στην κοινότητα Βοσλόορους, στο ανατολικό τμήμα της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, αντιμετωπίζει από τον Ιούλιο μια σειρά λοιμώξεων από αυτό το βακτήριο, το οποίο είναι ανθεκτικό στα συνηθισμένα αντιβιοτικά, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Άαρον Μοτσολέντι.

"Δεν μπορούμε πλέον να υποδεχθούμε νεογέννητα σε αυτήν τη δομή", πρόσθεσε.

Το βακτήριο αυτό, το οποίο είναι φυσικά παρόν σε ορισμένα όργανα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς έχει αποδυναμωθεί με συνέπεια να προκαλέσει μολύνσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Οι προσβληθέντες θα μεταφερθούν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, σημείωσαν οι αρχές.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Υγείας απέδωσε την μόλυνση στον συνωστισμό που υπάρχει στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, η οποία, όπως σημείωσε, δεν επιτρέπει την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης των λοιμώξεων.

Στην επαρχία του Γκάουτενγκ, στον βορρά, στην οποία βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια, τα μαιευτήρια και οι άλλες υπηρεσίες για τα νεογνά παρουσιάζουν πληρότητα 132%.

Εν μέρει αυτός ο συνωστισμός οφείλεται στην παρουσία στην επαρχία αυτή πολλών ξένων που πηγαίνουν για νοσηλεία στη Νότια Αφρική από γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ζιμπάμπουε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ