ΚΟΣΜΟΣ

Η δολοφονία της δισεκατομμυριούχου που συγκλόνισε το Μονακό: Στο εδώλιο ο γαμπρός της

Η δολοφονία της δισεκατομμυριούχου που συγκλόνισε το Μονακό: Στο εδώλιο ο γαμπρός της
EPA/ file photo

Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία της δισεκατομμυριούχου Ελέν Παστόρ και το σοφέρ της έξω από νοσοκομείο νότια της Γαλλίας, ο γαμπρός της και εννιά ακόμη άτομα κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. 

Η δολοφονία της είχε συγκλονίσει το Μονακό, καθώς η 77χρονη κληρονόμος ήταν ιδιαίτερα γνωστή και είχε στενές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια.

Ο γαμπρός της Wojciech Janowski κατηγορείται ως ο ενορχηστρωτής της επίθεσης. Αρχικά παραδέχτηκε την ενοχή του, ωστόσο, στη συνέχεια απέσυρε την ομολογία του.

Την περίοδο της δολοφονίας, ο Janowski είχε τον τίτλο του επίτιμου προξένου της Πολωνίας στο Μονακό. Ο 69χρονος σήμερα Janowski, δήλωσε στις αρχές του χρόνου σε τοπική εφημερίδα, μέσα από τη φυλακή, ότι τα πάντα είχαν σχεδιαστεί, ώστε να φαίνεται ένοχος. Ο δικηγόρος του εκτιμά επίσης ότι δεν είχε την απαραίτητη νομική βοήθεια σε καίρια σημεία της έρευνας.

«Θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σας», είπε, καθώς η δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το BBC.

Ποια ήταν η Ελέν Παστόρ

Η οικογένειά της ήταν η δεύτερη ισχυρότερη στο Μονακό, αμέσως μετά την βασιλική οικογένεια των Γκριμάλντι.

Ήταν απόγονος του Ιταλού λιθοξόου Ζαν Μπαπτίστ Παστόρ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Μονακό το 1880.

Τη δεκαετία του 1930 εκείνος και ο γιος του Γκίλντο ξεκίνησαν να χτίζουν μια επιχειρηματική αυτοκρατορία, κατασκευάζοντας διαμερίσματα και νοικιάζοντάς τα. Το 1966 ο πρίγκιπας Ρενιέ έδωσε στον Γκίλντο άδεια να χτίσει πολυτελείς ιδιοκτησίες κατά μήκος των ακτών. Αντί να πουλήσει τα διαμερίσματα, η οικογένεια τα νοίκιαζε.

Η Ελέν Παστόρ ήταν το τελευταίο από τα τρία παιδιά του Γκίλντο και απέκτησε έναν γιο και μία κόρη από δύο γάμους. Η περιουσία της οικογένειας διαμοιράστηκε σε αρκετές εταιρείες και η αξία της υπολογίζεται μεταξύ 12 και 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Paris Match, μία από τις αγαπημένες ασχολίες της ήταν να κάνει βόλτες στο Μονακό μέσα σε ένα λονδρέζικο ταξί.

13966788

Πηγή: EPA

Πώς έγινε η επίθεση

Ήταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στις 6 Μαΐου του 2014. Η Ελέν Παστόρ έφυγε από νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου είχε επισκεφτεί το γιο της, που νοσηλευόταν μετά από εγκεφαλικό.

Εκείνη και ο σοφέρ της έπεσαν σε ενέδρα, όταν ένας ένοπλος άντρας άνοιξε πυρ προς το μέρος τους με καραμπίνα.

Ο οδηγός υπέκυψε στα τραύματά του τέσσερις μέρες αργότερα ενώ η Pastor κρατήθηκε στη ζωή μέχρι τις 21 Μαΐου.

Προτού πεθάνει, είχε κατορθώσει να δώσει στους ανακριτές περιγραφή των δραστών που της επιτέθηκαν και σκόπευσε να δώσει περισσότερα στοιχεία.

«Πρέπει να σας ξαναδώ, γιατί έχω να σας πω περισσότερα», είχε καταγραφεί να λέει.

Οι αρχές εντόπισαν περίπου 3,5 εκατομμύρια κλήσεις και μέσα σε μερικές εβδομάδες είχαν προβεί σε αρκετές συλλήψεις. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο είχε ενορχηστρώσει ο Janowski, ο οποίος κατέδειξε τον γυμναστή του Pascal Dauriac, ο οποίος με τη σειρά του κατέδειξε τον γαμπρό του Abdelkader Belkhatir, ως δυνητικούς δολοφόνους.

Τη δολοφονία φαίνεται πως διέπραξαν δύο ύποπτοι από τη Μασσαλία. Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη τους μέσω καμερών ασφαλείας, των σημάτων των κινητών τηλεφώνων τους ενώ παράλληλα εντόπισαν το DNA τους σε μπουκάλι από αφρόλουτρο σε ξενοδοχείο.

Ο 28χρονος Samine Aïd Ahmed αρνείται ότι πυροβόλησε, ενώ ο Al Haïr Hamadi αρνείται ότι ήταν συνεργός του

Το συμβόλαιο θανάτου εκτιμάται ότι άγγιζε τις 140.000 ευρώ, σύμφωνα με την αστυνομία.

15238058

Πηγή: EPA

Γιατί τη σκότωσαν;

Ο ανακριτής δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του κ. Janowski ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και όταν η συνεργάτιδα και σύντροφός του, Σίλβια, διαγνώστηκε με καρκίνο το 2012, συνειδητοποίησε ότι αντιμετωπίζει οικονομική καταστροφή.

Η Ελέν Παστόρ παρείχε στο γιο και την κόρη της μηνιαία επιδότηση ύψους 500.000 ευρώ, αλλά αυτή θα σταματούσε εάν η κόρη της πέθαινε.

Η Σίλβια Παστόρ είχε επίσης καταθέσει στην αστυνομία, προτού αποκλειστεί ως ύποπτη από την έρευνα. Ήταν με τον Janowski 28 χρόνια και είχαν αποκτήσει μαζί μία κόρη. Επέζησε από τον καρκίνο και παραβρέθηκε στην έναρξη της δίκης του πρώην συντρόφου της.

Ο γυμναστής του Janowski φέρεται να είπε ότι τον ξεγέλασε, λέγοντάς του ότι η πεθερά του ήταν ένα τέρας.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι είχαν εντοπίσει σημαντικές οικονομικές συναλλαγές στους λογαριασμούς του κ. Janowski κατά τους μήνες πριν από τις δολοφονίες.

Η δολοφονία είχε αρχικά συνδεθεί με το οργανωμένο έγκλημα, προτού οι εισαγγελείς αρχίσουν να υποψιάζονται τον γαμπρό της Ελέν Παστόρ.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει πέντε εβδομάδες.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ