ΚΟΣΜΟΣ

Τι περιλαμβάνει η ιστορική συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Τι περιλαμβάνει η ιστορική συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας
Pyeongyang Press Corps/Pool via REUTERS

Η τρίτη σύνοδος του προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, αποδείχθηκε και η πλέον ιστορική, καθώς η Βόρεια Κορέα αποδέχθηκε να προχωρήσει σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση υπό το βλέμμα, μάλιστα, ειδικών, που θα επιβλέπουν τη διαδικασία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα της συνόδου, χαρακτηρίζοντάς τα «συναρπαστικά».

Ο Μουν Τζε-ιν ταξίδεψε στην Πιονγκγιάνγκ για να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Στις διμερείς συνομιλίες τους ο ηγέτης του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, όπως αποκάλυψε ο Μουν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους, αποδέχθηκε να γίνει το καθοριστικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών προς την ειρήνη και να παύσουν όλες οι προκλήσεις.

«Μία εποχή χωρίς πολέμους έχει ξεκινήσει», διαμήνυσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος. «Σήμερα, ο Βορράς και ο Νότος αποφάσισαν να σταματήσουν τις απειλές σε όλη την Κορεατική Χερσόνησο», συμπλήρωσε ο Μουν Τζε-ιν.

Τι περιλαμβάνει η ιστορική συμφωνία

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα εμφανίστηκε έτοιμη να κλείσει οριστικά το μοναδικό – σύμφωνα πάντα με τα όσα είναι γνωστά – πεδίο πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της, ζητώντας, όμως, ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Κιμ ζήτησε οι Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις πριν προχωρήσει στην καταστροφή του πεδίου, δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, όμως, τι ουσιαστικά θέλει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

Η Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα πάντα με τον Μουν, υποσχέθηκε να κλείσει και το πυρηνικό πεδίο το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή υλικών για τα πυρηνικά όπλα, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις.

Οι δύο ηγέτες, επίσης, συμφώνησαν στη σύνδεση των σιδηροδρομικών τους γραμμών, στην ανατολική και δυτική πλευρά της Χερσονήσου και τη δημιουργία μίας κοινής στρατιωτικής επιτροπής για την επίλυση τυχόν διαφωνιών. Ακόμη, συμφωνήθηκε η απόσυρση 11 συνοριακών φυλακίων, από κάθε πλευρά, μέχρι το τέλος του έτους.

Η Νότια Κορέα θα επιτρέπει εφεξής σε πολίτες της να επισκέπτονται την περιοχή του Όρους Κουμγκάνγκ, για πρώτη φορά από το 2008, όταν ένας Βορεικορεάτης στρατιώτης σκότωσε έναν Νοτιοκορεάτη τουρίστα.

Επιπλέον, οι δύο χώρες σχεδιάζουν να καταθέσουν κοινή πρόταση για την συνδιοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032.

Ο Κιμ υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σεούλ στο κοντινό μέλλον, η οποία κρίνεται ιστορική, καθώς θα είναι ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας από την εποχή του πολέμου.

Ελπίδα για νέα αρχή στις σχέσεις Βορρά – Νότου

«Ο κόσμος θα δει πώς αυτό το διχασμένο έθνος θα δημιουργήσει ένα νέο μέλλον», τόνισε ο Κιμ, ενώ ο Μουν συμπλήρωσε πως η Κορεατική Χερσόνησος να γίνει «ένας τόπος ειρήνης, χωρίς πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές».

«Δεν θα είναι απλός ο δρόμος», παραδέχθηκε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης. «Θα υπάρξουν δοκιμασίες, αλλά όσο τις ξεπερνάμε, γινόμαστε δυνατότεροι. Δεν φοβόμαστε τις προκλήσεις του μέλλοντος», διαμήνυσε.

Συναρπαστικά τα αποτελέσματα, τόνισε ο Τραμπ

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συνόδου Βορρά – Νότου, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ενθουσιασμένος, κάνοντας λόγο για «συναρπαστικά» αποτελέσματα.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησε και θα επιτρέψει τους πυρηνικούς ελέγχους», έγραψε ο πλανητάρχης στον λογαριασμό του στο twitter. Συνεχίζοντας, ο Τραμπ ανέφερε πως η Πιονγκγιάνγκ δεσμεύτηκε «να καταστρέψει οριστικά το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της, υπό την παρουσία ειδικών. Στο μεταξύ, δεν θα υπάρξουν πυραυλικές ή πυρηνικές δομικές».

Πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ στις απαιτήσεις του Κιμ

Όσον αφορά την απάντηση που θα δώσουν οι ΗΠΑ στις απαιτήσεις του Κιμ, ο Μιντάρο Όμπα, Αμερικανός πρώην διπλωμάτης που ειδικεύεται σε θέματα βορειοκορεάτικης πολιτικής εκτίμησε πως «μπορούμε να περιμένουμε μία διπλή απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Αμερικανό πρόεδρο να παραμένει ενθουσιασμένος για μία συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά με αξιωματούχους να διατηρούν την σκεπτικιστική τους τάση όσον αφορά την πρόοδο στις συνομιλίες και την αποπυρηνικοποίηση».

«Αλλά, αν ένα πράγμα έχει ξεκαθαριστεί, είναι το ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να υπερέχει σε σύγκριση με τις τακτικές των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο ίδιος και εξήγησε πως ο Κιμ δείχνει μία μεγάλη θέληση για αλλαγή της καθεστηκυίας τάξης δεν λαμβάνει μέτρα όμως, αναγκάζοντας έτσι τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφασίσουν αν θα συμφωνήσουν με τους όρους του ή θα προχωρήσουν σε ενέργειες που θα διαλύσουν κάθε προσπάθεια συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ