ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ – Θα επισκεφτεί τις πληγείσες από τον τυφώνα περιοχές

Στη Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ – Θα επισκεφτεί τις πληγείσες από τον τυφώνα περιοχές
REUTERS/Leah Millis

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σήμερα να επισκεφτεί τη Βόρεια Καρολίνα, που έχει πληγεί περισσότερο από τον κυκλώνα Φλόρενς με τα ποτάμια να συνεχίζουν να υπερχειλίζουν, ενώ χιλιάδες σπίτια και δρόμοι εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα.

Η επίσκεψη του Τραμπ πραγματοποιείται μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τον τρόπο που χειρίστηκε τον κυκλώνα Μαρία, ο οποίος κατέστρεψε πέρυσι το Πουέρτο Ρίκο. Πρόσφατα ο απολογισμός των νεκρών από τη φυσική καταστροφή που έπληξε αυτό το αμερικανικό έδαφος αναθεωρήθηκε στους 3.000.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα φτάσει σε αεροπορική βάση των πεζοναυτών στο Χάβελοκ της Βόρειας Καρολίνας περίπου στις 10:30 τοπική ώρα και θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον στις 18:15, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι της πολιτείας παραμένουν σε καταφύγια, ενώ περισσότεροι από 200.000 πελάτες εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα έξι ημέρες αφού ο Φλόρενς έπληξε τη Βόρεια Καρολίνα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

«Συνεχίζουμε να νιώθουμε τις επιπτώσεις της τεράστιας καταιγίδας», δήλωσε ο Ρόι Κούπερ κυβερνήτης της πολιτείας χθες Τρίτη. «Αν και δεν προβλέπονται σημαντικές βροχοπτώσεις και ο ήλιος λάμπει σε πολλές περιοχές της πολιτείας μας, τα ποτάμια συνεχίζουν να υπερχειλίζουν και θα υπάρξουν και άλλες πλημμύρες», πρόσθεσε.

Τα νερά του ποταμού Κέιπ Φίαρ αναμένεται να φτάσουν τα 19 μέτρα ύψους, τετραπλάσιο από το κανονικό, κοντά στην πόλη Φάγιετβιλ όπου ζουν 200.000 άνθρωποι στο νότιο τμήμα της πολιτείας κοντά στη στρατιωτική βάση Φορτ Μπραγκ. Το γεγονός αυτό εμποδίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, του καθαρισμού των οδών και την επιστροφή των πολιτών που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

«Υπάρχουν πολλές πιθανότητες όσοι ζουν σε ακτίνα ενός μιλίου από τον ποταμό Κέιπ Φιάρ να επηρεαστούν από τις πλημμύρες», προειδοποίησαν οι αρχές της πόλης. Αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi ότι 12.000 άνθρωποι «κινδυνεύουν».

Εξαιτίας του κυκλώνα Φλόρενς έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη τουλάχιστον 35 άνθρωποι, εκ των οποίων 26 στη Βόρεια Καρολίνα και οκτώ στη Νότια Καρολίνα, όπου τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο ψυχικά ασθενείς πνίγηκαν χθες όταν το αυτοκίνητο του σερίφη στο οποίο επέβαιναν ενεπλάκη σε τροχαίο.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Βιρτζίνια όπου η καταιγίδα προκάλεσε περίπου 16 ανεμοστρόβιλους τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει χιλιάδες διασώσεις πολιτών και στις δύο Καρολίνες, ενώ η πυροσβεστική περιμένει για να προσφέρει βοήθεια σε πολλές περιοχές της Βόρειας Καρολίνας όπου ο Φλόρενς έχει προκαλέσει από την Τρίτη βροχοπτώσεις ύψους 91 εκατοστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ