ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit εντός Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Τουσκ

Έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit εντός Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Τουσκ
EPA/HOW HWEE YOUNG

Τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα το Brexit γύρω στα μέσα Νοεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα από το Σάλτσμπουργκ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής που διεξάγεται στην Αυστρία, ο Τουσκ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το "διαζύγιο" της Βρετανίας με την ΕΕ μπαίνουν πλέον στην "αποφασιστική φάση" τους. "Είναι ακόμη πιθανά διάφορα σενάρια, αλλά θέλω να επισημάνω ότι ορισμένες από τις προτάσεις της πρωθυπουργού (της Βρετανίας) Μέι υποδηλώνουν μια θετική εξέλιξη στην προσέγγιση (του θέματος) από το ΗΒ", πρόσθεσε.

Τουσκ για Brexit: Ίσως χρειαστεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής

Ωστόσο, ο Τουσκ επισήμανε ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο "σχέδιο του Τσέκερς" και αφορούν τα μελλοντικά σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και την οικονομική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας "θα πρέπει να ξαναδουλευτούν και να τις διαπραγματευτούμε περαιτέρω".

"Σήμερα υπάρχει ίσως περισσότερη ελπίδα αλλά σίγουρα απομένει ολοένα και λιγότερος χρόνος", πρόσθεσε. "Κάθε ημέα που απομένει πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε για τις συνομιλίες. Θα ήθελα να τις ολοκληρώσουμε αυτό το φθινόπωρο", τόνισε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ