TAZ για Μόρια: Ακόμη και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία
Στις δραματικές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας TAZ, με τίτλο «Ακόμη και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία».
Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Λούκα Φοντάνα, ο οποίος τονίζει πως στο νησί «συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή».
«Στον υπερπλήρη καταυλισμό η σωματική και σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο και η ελληνική κυβέρνηση δεν προστατεύει τους πρόσφυγες», σημειώνει ο Φοντάνα.
«Οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται. Ακόμα και παιδιά από 6 μέχρι 8 ετών σκέπτονται την αυτοκτονία ως διέξοδο», αναφέρει και προσθέτει πως «πέρυσι οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφυγες με ψυχικά προβλήματα που υποβάλλονταν σε θεραπεία είχε αυξηθεί κατά 50%. Σήμερα είναι πολύ περισσότεροι».

Σύμφωνα με τον ίδιο στη Μόρια ζουν 8.700 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.000 παιδιά και 2.000 γυναίκες, σε μια εγκατάσταση με χωρητικότητα 3.100 ανθρώπων, όπου περίπου 80 άνθρωποι μοιράζονται μια τουαλέτα κι ένα ντους. Ο Φοντάνα αναφέρεται στους κινδύνους για την υγεία, αλλά και στο γεγονός ότι εξαιτίας του συνωστισμού μέσα στο καμπ, πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν τώρα στο νησί, διαμένουν έξω από αυτό σε σκηνές ή στο ύπαιθρο.
Αντίστροφη μέτρηση για την επιχορήγηση βιβλίων ΔΥΠΑ - Πάνω από 120.000 vouchers έως σήμερα
04:00
Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ - Ποιους προορισμούς καλύπτουν τα voucher
03:00
Τριπλή επιστροφή ενοικίου το 2026: Ποιους πολίτες αφορά - Ποια τα ποσά
02:00
Νέο πρόγραμα επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ για ανέργους - Ποιοι οι δικαιούχοι
01:00