ΚΟΣΜΟΣ

Τα μυστικά του Αλκατράζ της Ιρλανδίας... αποκαλύπτονται

Τα μυστικά του Αλκατράζ της Ιρλανδίας... αποκαλύπτονται
Wikipedia

Αφιέρωμα σε μία από τις φυλακές-κολαστήρια του κόσμου κάνει το CNNi, ταξιδεύοντάς μας στην νοτιοδυτική ακτή της Ιρλανδίας και το Σπάικ Άιλαντ όπου κάποτε στοιβάζονταν χιλιάδες κρατούμενοι.

Το Σπάικ Άιλαντ ή – όπως έμεινε γνωστό στην ιστορία – το Αλκατράζ της Ιρλανδίας, χρονολογείται στον 6ο αιώνα, όταν και χρησιμοποιούνταν ως μοναστήρι. Στη συνέχεια έγινε στρατιωτική βάση, πριν οι Βρετανοί ξεκινήσουν να κρατούν εκεί καταδικασθέντες που επρόκειτο να σταλούν στην Αυστραλία.

Η δομή, όπως αναφέρει ο Barra O'Donnabhain, βιοαρχαιολόγος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ανασκαφές στις φυλακές μαζί με την ομάδα του, άρχισε να χρησιμοποιείται ως φυλακή την περίοδο της μεγάλης πείνας, όταν και σημειώθηκε ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας.

Ο O'Donnabhain ξεκίνησε ανασκαφές στο νεκροταφείο του Σπάικ Άιλαντ το 2013. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1000 κρατούμενοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στις φυλακές εντός τεσσάρων ετών.

Η σκαπάνη του έχει φέρει στο φως πολλά μυστήρια σχετικά με τη ζωή στο κολαστήριο.

Κόλαση επί γης

Υπολογίζεται πως έως το 1853 στη φυλακή υπήρχαν περί του 2.500 κρατουμένους, γεγονός που καθιστούμε το Σπάικ Άιλαντ τη μεγαλύτερη φυλακή της Βρετανίας. Στα κελιά – είχαν την μορφή φοιτητικών κοιτώνων – στοιβάζονταν έως και 40 κρατούμενοι και δεν υπήρχαν ειδικοί χώροι για τους επικίνδυνους εγκληματίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί φυλακισμένοι που ήταν δεμένοι χειροπόδαρα και βίωναν απίστευτες κακουχίες στο μέρος, όπου οι ίδιοι περιέγραφαν ως την «κόλαση επί γης». Οι φυλακισμένοι αναγκάζονταν να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια και τρέφονταν πολύ άσχημα, πράγμα που οδηγούσε σε αρκετούς θανάτους καθημερινά.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στον O'Donnabhain είναι η προσοχή που έδειχναν οι κρατούμενοι στις ταφές όσων δεν άντεχαν τις εξαθλιωτικές συνθήκες. «Μου φαίνεται σαν δώρο από έναν κρατούμενο προς τον άλλο», σημείωσε ο ίδιος. «Σε θάβουν σε ένα κοιμητήριο φυλακισμένων, σε ένα νησί φυλακισμένων, όμως οι συγκρατούμενοί σου φροντίσουν να δώσουν κάποιο νόημα στο γεγονός».

Ακόμη ένα στοιχείο που εντυπωσίασε τον O'Donnabhain, είναι πως από πολλές σορούς έλειπαν τα κρανία. Εικάζει πως ο Ιταλός επιστήμονας Cesare Lombroso χρησιμοποίησε τα κρανία των κρατουμένων για την έρευνά του σχετικά με τον αν κάποιος μπορεί να «γεννηθεί εγκληματίας».

Το νέο ξεκίνημα για τις φυλακές

Η φυλακή έκλεισε το 1883, όταν το Σπάικ Άιλαντ ξαναέγινε στρατιωτική βάση, όμως άνοιξε εκ νέου το 1985 και λειτούργησε ως σωφρονιστικό ίδρυμα μέχρι και το 2004. Όταν ο O'Donnabhain έφτασε στο Σπάικ Άιλαντ, η φυλακή παρέμενε άθικτη. Χαρακτηριστικό είναι πως τα σεντόνια ήταν ακόμη πάνω στα κρεβάτια των κρατουμένων.

Το 2016 το νησί άνοιξε τις πόρτες του στους τουρίστες και πολύ γρήγορα εντάχθηκε στη λίστα με τις καλύτερες ατραξιόν του κόσμου.

Σύμφωνα με τον O'Donnabhain οι τουρίστες είναι ιδιαιτέρως περίεργοι και θέλουν να εξερευνήσουν το σκοτεινό παρελθόν του νησιού.

Spike Island: Unraveling the mysteries of 'Ireland's Alcatraz', by Katy Scott, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ