ΚΟΣΜΟΣ

Αλ Μπαϊράκ: Νέα εποχή στις γερμανοτουρκικές σχέσεις

Αλ Μπαϊράκ: Νέα εποχή στις γερμανοτουρκικές σχέσεις
REUTERS / Umit Bektas

Για «νέα εποχή» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και Πέτερ Αλτμάιερ. «Να κοιτάξουμε στο μέλλον», ζήτησε ο κ. Αλτμάιερ, ενώ ο κ. Σολτς διευκρίνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από το Βερολίνο.

«Έχουμε αφήσει πίσω μας την περίοδο έντασης. Η Τουρκία και η Γερμανία μπορούν να κοιτάζουν το μέλλον γεμάτες ελπίδα», δήλωσε ο κ. Μπαϊράκ, έμπιστος του Tούρκου Προέδρου και σύζυγος της κόρης του, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Υπήρξαν κατά το παρελθόν δύσκολες καταστάσεις και στις δύο πλευρές, ωστόσο μας συνδέουν περισσότερα από 100 χρόνια συνεργασίας και σε πολλές περιπτώσεις και φιλίας», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ, ενώ, σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Τουρκία, ο κ. Σολτς τόνισε ότι «ενδιαφερόμαστε όλοι να υπάρχει σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία».

Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της κράτησης Γερμανών σε τουρκικές φυλακές, χωρίς μάλιστα να τους απαγγέλλονται κατηγορίες. Χθες αφέθηκε ελεύθερος ένας ακόμη κρατούμενος, ενώ απομένουν ακόμη πέντε. Οι δύο πλευρές πάντως επιδιώκουν την εξομάλυνση των σχέσεών τους και επενδύουν πολλά στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανία, στις 27-29 Σεπτεμβρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ωστόσο σήμερα ότι «θα συζητηθούν όλα τα δύσκολα θέματα». Θα πραγματοποιηθούν μάλιστα δύο συναντήσεις της Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ με τον κ. Ερντογάν, κάτι που δεν συνηθίζεται σε ανάλογες επισκέψεις ξένων αξιωματούχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ