ΚΟΣΜΟΣ

Χαμενεΐ: «Μαριονέτες των ΗΠΑ» αυτοί που έκαναν την επίθεση στην στρατιωτική παρέλαση

Χαμενεΐ: «Μαριονέτες των ΗΠΑ» αυτοί που έκαναν την επίθεση στην στρατιωτική παρέλαση
EPA/MORTEZA JABERIAN

Με συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, συνδέει την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράνο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Αυτό το έγκλημα αποτελεί συνέχεια των συνωμοσιών των περιφερειακών κρατών που είναι μαριονέτες των ΗΠΑ και στόχος τους είναι να προκαλέσουν ανασφάλεια στην χώρα μας» επισήμανε ο Χαμενεΐ σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, χωρίς να κατονομάζει καμία χώρα.

Από την τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άτομα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, γυναίκες, παιδιά και ένας δημοσιογράφος, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 60, με πολλούς να νοσηλεύνται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, οι ένοπλοι φέρεται να ήταν τέσσερις.

Αρχικά, άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, από απόσταση και στη συνέχεια προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων. Τότε, οι τρεις εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ένας ύπυπτος συνελήφθη, σύμφωνα με το CNNi.

Βίντεο που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόραση δείχνει τους στρατιώτες σε σύγχυση. Ένας από αυτούς βρίσκεται όρθιος μπροστά από την εξέδρα και ρωτάει: «Από πού ήρθαν;» και ένας άλλος απαντάει «από πίσω μας».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί υποσχέθηκε μια «τρομακτική απάντηση» στην επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε τόσο μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ,όσο και το ISIS. Ωστόσο, καμία από τις δύο οργανώσεις δεν έδωσαν αποδείξεις.

Με τη σειρά της η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε για την επίθεση «στοιχεία τακφίρι», μια αναφορά προς τους ενόπλους σουνίτες.

Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε πάντως ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο ISIS αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ένας αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης επίσης ορκίστηκε αντίποινα. «Οι εχθροί δεν θα έπρεπε να φανταστούν ότι θα μπορούσαν να αποκτήσουν αξιοπρέπεια με αυτή την δόλια ενέργεια. Ο ιρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα απαντήσουν», είπε ο Γιαχίγια Ραχίμ Σαφαβί.

Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών δήλωσε ότι η επίθεση είναι η συνέχιση των ενεργειών του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία.

Σημειώνεται πως η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988) και στην πόλη Αχβάζ είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πολίτες για την παρακολουθήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ