ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο… αιώνων εντοπίστηκε στις ακτές της Πορτογαλίας

Ναυάγιο… αιώνων εντοπίστηκε στις ακτές της Πορτογαλίας
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Ναυάγιο πλοίου, που παρέμενε βυθισμένο εδώ και αιώνες, εντοπίστηκε στις ακτές της Πορτογαλίας, κοντά στην πρωτεύουσα, Λισαβόνα.

Το πλοίο υπολογίζεται ότι ναυάγησε μεταξύ 1575 και 1625. Στις έρευνες που έγιναν στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν… καρυκεύματα, όπως πιπέρι, κινέζικα είδη κεραμικής και ένα είδος οστράκου, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως συνάλλαγμα σε σκλαβοπάζαρα σε μέρη της Αφρικής.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Jorge Freire, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ευχαριστημένος από τα αποτελέσματά της και έκανε λόγο για την «ανακάλυψη του αιώνα».

«Όσον αφορά τη διατήρηση, του φορτίου και του ίδιου του πλοίου, πρόκειται για ανακάλυψη τεράστια αξίας», είπε, σύμφωνα με το CNNi.

Οι ερευνητές εντόπισαν και ορισμένα από τα μπρούτζινα κανόνια του πλοίου, στα οποία ήταν χαραγμένο το πορτογαλικό οικόσημο, που δεσπόζει μέχρι και σήμερα στην σημαία της χώρας.

nau crop

Δύτης ερευνά το σημείο του ναυαγίου/Πηγή: Δημοτική Αρχή του Κασκαΐς

Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, το πλοίο – κατά πάσα πιθανότητα – απέπλευσε από την Ινδία με προορισμό την Λισαβόνα, όταν σημειώθηκε το ναυάγιο.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου σε βάθος 12 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Είναι μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα», είπε ο δήμαρχος της Κασκαΐς, Carlos Carreiras. «Η αναγνώριση από πλευράς της επιστημονικής κοινότητας πως πρόκειται για την μεγαλύτερη ανακάλυψη της δεκαετίας, ή ακόμα και του αιώνα, σε επίπεδο θαλάσσιας αρχαιολογίας, είναι κάτι που μας προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση».

Ορισμένα από τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στο ναυάγιο, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να εξαφανιστούν για πάντα.

Οι δύτες θα συνεχίσουν την εξερεύνηση και οι ερευνητές θα πρέπει να κάνουν μία ενδελεχή έρευνα στα ιστορικά αρχεία για να βρουν ποιο είναι το πλοίο που ανακαλύφθηκε, τόνισε ο Freire.

Centuries-old shipwreck found off Portugal's coast, by Vasco Cotovio and Theresa Waldrop, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ